Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Zandman

Zandman

De Roma Talks

di 11 mei - 9:02

Met de reeks 'De Roma Talks' wil De Roma verschillende mensen samenbrengen om bij te dragen aan de maatschappelijke dialoog, om suggesties aan te brengen, elkaar uit te dagen en te bevragen. Borgerhout vormt de rode draad doorheen de reeks, want tijdens de gesprekken neemt de moderator zijn gasten mee op wandel. Deze week te horen in 'Zandman'!
De Roma Talks

Racisme binnen taalgebruik

Ons taalgebruik zit vol sluimerend racisme. Taal is namelijk niet alleen taal. Het is ook context, geschiedenis, culturele aannames en politiek. Waarom is het belangrijk om wit te zeggen i.p.v. blank? Is dubbelbloed een betere term dan halfbloed? Mogen enkel mensen van kleur het n-woord gebruiken of gewoonweg niemand?

Journalist Anouk Torbeyns zoekt antwoorden op deze vragen met muzikant Miss Angel, dichter Lisette Ma Neza en scenarist Raf Njotea.

Je hoort de aflevering 'Racisme binnen taalgebruik' op maandag 10 mei in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur

(lees verder onder de video)

Ramadan in tijden van corona

Ieder jaar breekt er voor moslims een maandlange vastenperiode aan. Naast het belang van zelfbeheersing en zelfreflectie wordt in deze maand benadrukt dat je elkaar nodig hebt en dat er meer is dan je individuele belang. Bovendien is het een mooie tijd waarin families en vrienden elkaar na zonsondergang bezoeken om het vasten te verbreken met de iftar-maaltijd. Door de coronamaatregelen verloopt de ramadan echter voor het tweede jaar op rij anders dan normaal. Wat zijn de gevolgen? En hoe gaat men daar mee om?

Om daar achter te komen trekt Latifa Matheeussen de straat op in Borgerhout en treedt ze in gesprek met Saliha Berhili (islamleerkracht), Bassim Ouaich (medewerker beenhouwerij Salaam) en de jongeren Shakour Raoul Gashirahamwe, Hanae en Hind Yaakoubi.

Je hoort de aflevering 'Ramadan in tijden van corona' op dinsdag 11 mei in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur

(lees verder onder de video)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet