Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

De situatie in de Bozar na de brand: "Vooral schade door water en regen", vreest de directeur

di 19 jan. - 7:51

Bozar, het kunstencentrum in het centrum van Brussel, lijkt vooral schade te hebben opgelopen door water en regen na de dakbrand van gisteren. Dat zegt CEO en artistiek directeur Paul Dujardin in 'De Ochtend'. Hij bleef de hele nacht op het terrein en mocht al even het gebouw binnen. "Ik denk dat de schade groter is door het water dan door de brand."
De brandweer blust Bozar

Gisterennamiddag brak brand uit op het dak van de Bozar in Brussel, ook bekend als het Paleis voor Schone Kunsten. Dat ging gepaard met grote rookontwikkeling, tientallen hulpverleners kwamen ter plaatse. De brand raakte in de loop van de nacht volledig geblust. Grote vraag is hoe groot de schade is. Paul Dujardin, CEO en artistiek directeur, bleef de hele nacht op het terrein en mocht ook al even een kijkje nemen in het gebouw.

"De vuurhaarden zijn onder controle geraakt, maar de waterschade is groot", zegt Dujardin. En niet alleen door het bluswater, maar ook door de vele regen in de loop van de nacht is komen opzetten. "Ik denk dat de schade door het water groter is dan de schade door de brand."

De Henry Le Boeufzaal, waar de finale van de Koningin Elisabethzaal wordt gespeeld, lijkt volgens de eerste indrukken van de directeur wel relatief gevrijwaard te zijn. "Ik ben geen specialist, maar hij lijkt me wel oké. Maar natuurlijk is de vraag hoe het zit met de stabiliteit, met het vele glas en staal? Ik kan nog niet zeggen wanneer we weer toestemming zullen krijgen om er iets te organiseren."

Dujardin betreurt dat het gigantische orgel dat de Le Boeufzaal domineert, heel wat waterschade opgelopen heeft. "Een orgel, bijna zoals in de Notre Dame van Parijs, met meer dan 3.000 pijpen. Het is beschadigd, maar ik kan nog niet zeggen hoe erg." Pas in 2017 werd het orgel opnieuw in gebruik genomen, na een jarenlange renovatie.

Het hele zogenoemde "zuidelijke circuit" van de Bozar, waar onder meer de Le Boeufzaal ligt, lijkt beschermd te zijn geweest, zegt Dujardin nog.

Oorzaak van de brand nog onbekend

Het is nog niet duidelijk wat de brand veroorzaakt heeft. Het vuur is ontstaan in een van de twee koeltorens op het dak. "Het lijkt me dat een probleem in een koeltoren alleen maar kan ontstaan door een elektriciteitsprobleem", zegt Paul Dujardin. "De twee koeltorens staan op tientallen meters van elkaar, maar er is een connectie ontstaan."

Dujardin had woorden van lof voor de hulpdiensten. "Tientallen mensen zijn de hele nacht in de weer geweest, niet alleen de brandweer. Ze zijn meteen aan de slag gegaan om zo snel mogelijk water naar buiten te pompen. Het probleem van de regen is erbij gekomen."

De Bozar is voorlopig gesloten tot en met maandag 25 januari. Experts zullen vandaag opnieuw ter plaatse gaan om de schade gedetailleerd op te meten.

Beluister het gesprek met Paul Dujardin in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet