Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

De Stemming: Grote steun voor coronamaatregelen brokkelt af, Wilmès en co konden niet overtuigen

wo 20 mei - 4:33

De coronamaatregelen krijgen veel steun bij de mensen, maar die steun brokkelt duidelijk af naarmate de pandemie meer onder controle komt. Dat blijkt uit 'De Stemming', een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van de VRT en De Standaard, uitgevoerd in de maand april.
'De Stemming' is een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van de VRT en De Standaard

De brede steun voor het coronabeleid brokkelt af. Daarnaast vindt een groot deel van de bevolking de manier waarop de regeringen de gezondheidscrisis in het algemeen aanpakken matig tot (heel) goed. Maar echt overtuigen deden de politici zelf niet en bovendien is er ook daar een neerwaartse trend.  Dat blijkt uit 'De Stemming'. 

"De steun erodeert"

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, nam de overheid enkele drastische maatregelen die onze vrijheid inperken. Toch kunnen die maatregelen op veel steun rekenen bij de bevolking. Enkel het verbod om naar een tweede verblijf te gaan ligt iets moeilijker. Het verbod om vrienden thuis te ontvangen kon aanvankelijk dan weer op het meeste begrip rekenen bij de mensen.

“Kon” en “aanvankelijk”, want de steun voor die maatregel is vrij snel beginnen af te nemen. Ook voor de andere maatregelen is de steun vanaf de tweede helft van april duidelijk beginnen af te brokkelen. Toch blijft de bevolking voor een groot stuk achter de maatregelen staan, ook de jongeren. Al zijn die jongeren minder dan de ouderen te vinden voor een maatregel zoals het niet ontvangen van vrienden thuis.

"We zijn de bevraging begonnen op de piek van de crisis en een 20-tal dagen later was de crisis wat meer onder controle. Wellicht was de urgentie ook een beetje weg bij de mensen en werden ze het beu van geen vrienden meer te mogen ontvangen. Dus de steun erodeert", zegt professor Stefaan Walgrave (UA) die samen met Jonas Lefevere (VUB) het onderzoek heeft gevoerd.

Mocht de regering nog strengere maatregelen hebben afgekondigd, denk bijvoorbeeld aan een maximale straal waarbinnen je je huis zou mogen verlaten, dan zou daar veel minder steun voor geweest zijn bij de bevolking. Een gecontroleerde verplichte quarantaine van alle besmette personen zou wel breed aanvaard geweest zijn.

Pakken de regeringen corona goed aan?  Hoe zit het met de tevredenheid over het coronabeleid per partij?  En de tevredenheid over het coronabeleid van individuele ministers? Alle details en cijfers vind je op vrtnws.be

In de loop van de volgende dagen volgen er nog andere inzichten. Zo krijg je bijvoorbeeld ook het antwoord op de vraag: zijn partijen radicaler dan hun kiezers of is het net omgekeerd?

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet