Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De bende van Annemie

De student verpleegkunde die privédetective werd

di 13 dec. - 16:12

Privédetectives hebben vrij spel, stond een tijd geleden in de krant. Maar is dat wel zo? Privédetective Jef Van Samang was vandaag in de studio.
De student verpleegkunde die privédetective werd

Zo’n 868 privédetectives lopen met een vergunning rond in ons land. Ze werken voor warenhuizen, voor bedrijven, voor het openbaar vervoer en voor koppels die elkaar niet vertrouwen.

Als student psychiatrische verpleegkunde was Van Samang regelmatig actief als losse medewerker voor een detectiveagentschap in zijn buurt. “Voor de intreding van de wet-Tobback in 1991 was zoiets nog mogelijk, daar gebeurden zaken die het daglicht niet mochten zien.” Van Samang vindt de huidige wetgeving helder en duidelijk. “Privédetectives mogen de privacywet niet overtreden.”

Koppels betrappen op overspel ligt iets gevoeliger en is strikt gereglementeerd: “Wij voeren observaties uit om te zien of betrapping mogelijk is. Maar naar binnen gaan is verboden. De betrapping wordt uitgevoerd door een deurwaarder.” Hij wordt vooral ingeschakeld om diefstallen te onthullen en werknemers te schaduwen. Vertegenwoordigers met lage cijfers of werknemers die (te) vaak ziek zijn, worden al snel op de werkvloer verdacht van misbruik. “Meestal kloppen die vermoedens wel.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet