Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De tandeloze tijger

ma 13 sep. - 10:02

Oerwoudgeluiden tijdens de voetbalmatch Hongarije-Engeland. Lgbtq+ rechten miskend in Hongarije. vanzelfsprekendheid. Na de tweede oorlog dachten we dat dit wel zo zou zijn. Maar het is NIET zo. De nood aan een internationale waakhond die kan bijten is zeer hoog. Geen tandeloze tijger. Is het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zo’n tandeloze tijger? Walter Van Steenbrugge en Johan Vande Lanotte geven hun visie in de podcast 'Tegenvoets'.
Tegenvoets

Poolse rechters vervroegd op pensioen. Lgbtq+ rechten miskend in Hongarije. Massale arrestaties, folteringen en ontvoeringen in Turkije waar bovendien continu meer dan 10 journalisten opgesloten zitten.

Respect voor de mensenrechten is geen verworvenheid, geen vanzelfsprekendheid. Na de Tweede Wereldoorlog dachten we dat dit wel zo zou zijn. Maar het is NIET zo. De nood aan een internationale waakhond die kan bijten is zeer hoog. Geen tandeloze tijger. Is het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zo’n tandeloze tijger? In de podcast 'Tegenvoets' gaan Walter Van Steenbrugge en Johan Vande Lanotte dieper op de kwestie in. 

Bovendien geven ze toelichting bij het Turkije-tribunaal dat op 20 september in Genève van start gaat en door hun kantoor wordt georganiseerd samen et de vzw Turkije Tribunaal waarvan de rectoren van de VUB (Caroline Pauwels) en de UG Rik Vandewalle), voormalig voorzitter van het Grondwettelijk Hof (Marc Bossuyt), de voormalig secretaris generaal van de Fod Buitenlandse Zaken (Jan Debock) en advocaat Christine Mussche de raad van bestuur vormen. Het Turkije-tribunaal is een “people’s tribunal” met zes internationaal gereputeerde rechters die de rapporten inzake foltering, ontvoering, straffeloosheid, persvrijheid en de onafhankelijkheid van en de toegang tot de rechterlijke macht zullen beoordelen. En zullen onderzoeken of al deze misdrijven moeten gezien worden als misdaden tegen de mensheid.

Stilte is de grootste vijand van mensenrechten, dus roepen ze de journalisten op, al was het maar uit solidariteit met de honderden gebroodroofde journalisten in Turkije, oom veel aandacht te geven aan dit tribunaal.

Beluister de podcast 'Tegenvoets'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet