Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"De uitspraken hebben onze naïviteit weggenomen en ons weer doen beseffen dat er nog altijd veel werk aan de winkel is"

ma 9 aug. - 8:22

Na een indrukwekkende carrière en een mooi parcours op de Olympische Spelen in Tokio stopt Ann Wauters met basket. In De Ochtend blikt ze terug op haar carrière, maar praat ze ook over de kwetsende uitspraken van sportjournalist Eddy Demarez. "De uitspraken hebben onze naïviteit weggenomen en ons weer doen beseffen dat er nog altijd veel werk is aan de winkel", zo vertelt ze.
Ann Wauters

"De uitspraken zijn heel hard aangekomen, we zijn er echt van aangedaan", vertelt Ann Wauters in De Ochtend. "Dit was niet de thuiskomst waar we aan gedacht hadden en het heeft toch onze naïviteit weggenomen en ons doen beseffen dat er nog altijd veel werk aan de winkel is", gaat Wauters verder.

"Woorden blijven hangen"

De VRT-medewerker wou zijn excuses aanbieden, maar daar moeten The Belgian Cats (voorlopig) niet van weten. "Natuurlijk heeft hij spijt en die excuses moesten er ook komen", zegt Wauters daarover, "maar zijn woorden blijven veel langer hangen. De opmerkingen waren heel seksistisch en dat laat ook schade achter, dat mag niet vergeten worden en dat moet aangekaart worden."

Als vrouw van 1m96 pas ik ook niet in het algemene plaatje dat de maatschappij ons oplegt

De basketster wijst erop dat "zij als vrouw van 1m96 ook niet past in het algemene plaatje dat de maatschappij ons oplegt" en dat het allemaal niet makkelijk is. Toch is de speelster hoopvol: "We staan op een kantelmoment en we moeten voor de mentaliteitsverandering gaan."

"Zo'n praat hoort nergens thuis"

Ann Wauters pleit voor meer diversiteit op sportredacties, maar zegt ook dat het probleem groter is. "We horen ook dat dit geen alleenstaand geval is en daar moeten we proberen iets aan te veranderen. Zo'n praat past nergens. Niet thuis, niet op café. Daarin moeten we allemaal ons steentje bijdragen. We moeten voor de mentaliteitsverandering gaan."

Beschermlaag

Nu kan de groep nog geen excuses aan, zo legt Wauters uit in De Ochtend. Toch zegt ze dat de ploeg na enige tijd voorstander is van een open gesprek.

Homofobe uitspraken hebben we in de lesbische gemeenschap allemaal al gehoord, maar het hebben over fysieke kenmerken is er echter volledig over

Wauters vertelt dat ze een soort van beschermlaag heeft gekweekt voor homofobe uitspraken en dat het haar niet meer raakt tot op het bot. Wel kan Wauters zich voorstellen dat jongeren het daar moeilijker mee hebben, maar "het hebben over fysieke kenmerken is er echter volledig over".

We moeten precies altijd passen in één beeld en dat is fout

"De vrouwensporten... Als je te mannelijk bent, word je er ook op afgerekend. We moeten precies altijd passen in één beeld en dat is fout." Ann Wauters benadrukt dat er ook heel wat mensen verder kunnen kijken, maar besluit dat er alsnog veel werk aan de winkel is.

Beluister hier het gesprek met Ann Wauters in De Ochtend.

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet