De bende van Annemie
“De volgende dag stond ik op en het voelde aan alsof ik brandwonden had”
di 24 apr. - 10:19
"Tien jaar geleden was ik gaan minigolfen met mijn zoon in Brasschaat", vertelt Frank Raes. En daar gebeurde het, de kennismaking met de processierups. Hij zag ze niet, maar heeft er wel last van gehad. “De volgende dag stond ik op en het voelde het aan alsof ik brandwonden had.” Zijn zoon en een vriend die mee waren, hadden het ook opgelopen. Zij hadden vooral last aan hun benen, Frank in zijn nek. "Je krijgt rode vlekken en dat jeukt verschrikkelijk, maar je mag allesbehalve krabben." Het is veel heviger dan een muggenbeet, vertelt hij.
Interactieve kaart
We zijn eind april, en dat is de periode waarin de processierupsen weer overal opduiken. Daarom is er in Antwerpen een interactieve kaart en een app ontwikkeld om processierupsen op te sporen. Kathleen Verstraete is adviseur bij studie natuur en landschap bij de provincie Antwerpen, en zij probeert gemeenten te overtuigen op de meest ecologische manier deze rupsen te bestrijden. Maar je moet natuurlijk weten waar ze zitten! Nu tijdens het warme weer zijn de rupsen uitgekomen, maar pas eind mei zullen ze brandharen krijgen. Deze haartjes van de rupsen veroorzaken jeuk en een branderig gevoel als je ze op je huid krijgt.
Op de interactieve kaart kan je aanduiden waar de rupsen zitten. Dat betekent niet dat ze overal wegmoeten! "Ze mogen enkel bestreden worden in de buurt van scholen, wandel- en fietspaden, want het is een inheemse vlindersoort." zegt Kathleen.
Het ergste wat we ooit gehoord hadden was een man die een nest processierupsen in zijn grasmaaier kreeg tijdens het maaien.
De man stond helemaal vol met rode vlekken. "Je ogen en luchtwegen kunnen wel geïrriteerd geraken, maar het is niet levensbedreigend", vertelt Kathleen ook nog. Ze voegt er meteen een tip aan toe: "als je toch haartjes hebt opgelopen, moet je je onmiddellijk douchen, je kleren wassen en je insmeren met crème op basis van menthol of kampfer."