Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

De wolf is terug in ons land. Kunnen we nog veilig wandelen in de Kempen?

ma 22 jan. - 7:19

We kunnen er niet meer om heen: de wolf is terug in Vlaanderen. De wolvin Naya, is afgelopen weekend opnieuw opgedoken in de Kempen, en zou daar schapen gedood hebben. Hoe groot is de kans dat je die wolf tegen het lijf loopt op je zondagse wandeling? En wat moet je dan doen? Het meldpunt WelkomWolf gaf enkele tips in "De Ochtend".
"Mensen staan niet op het menu van de wolf"

Wat moet ik doen ik als ik oog in oog sta met een wolf?

Niet bang zijn. Mensen staan niet op het menu van de wolf. Hij heeft ontzag voor iedereen die op z'n achterpoten loopt - een beer, een mens- en ziet ons als collega-jagers. Een wolf gaat er wellicht gewoon vandoor als hij een mens ziet.

Je moet hem wel niet gaan uitdagen of in het nauw drijven, al is dat bij een wolf bijna onmogelijk. Wat je wel moet doen: kalm blijven, je telefoon nemen en een foto maken. Anders zal niemand ooit geloven dat je een wolf gezien hebt. Die foto kan je dan bezorgen aan het meldpunt: www.welkomwolf.be. Het meldpunt is trouwens zeer benieuwd naar foto's van de wolf die een brug oversteekt. Want dit exemplaar kruist moeiteloos kanalen, en kenners vermoeden dat hij dat gewoon via de bruggen doet.

Moet ik mijn huisdieren beschermen tegen de wolf?

Als er een wolf gesignaleerd is, dan is het verstandig om schapen tijdelijk binnen te houden. Ook een schrikdraadraster is een goede preventieve maatregel. Professionele schapenboeren, wiens inkomen afhangt van de schapen, kunnen stilaan aan andere maatregelen gaan denken, zoals Roemeense herdershonden. Die honden beschermen de kudde heel efficiënt en zullen de confrontatie met de wolf aangaan tot de dood. Wolven zijn trouwens alleen gevaarlijk voor schapen, omdat hij die beschouwt als makkelijk vervangvoedsel als er even geen wild in de buurt is. Een wolf zal zelden een koe of een paard aanvallen.

Wat doe ik als mijn schaap gebeten is door een wolf?

Als je vermoedt dat je schapen door een wolf zijn aangevallen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen: DNA-materiaal, sporen van de wolf, uitwerpselen... Als het duidelijk aangetoond is dat een wolf de boosdoener is, dan kan je een schadedossier indienen en een vergoeding krijgen. Dat dossier dien je in bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Kunnen we nog op kamp of bosklassen in de Kempen?

Jeugdbewegingen moeten zich geen zorgen maken, omdat die wolf écht niet gevaarlijk is voor mensen. Overdag laat die zich amper zien trouwens. Tijdens een nachtspel zouden jeugdbewegingen hem kunnen spotten.  En ook dan: niet proberen die wolf in het nauw te drijven, gewoon kalm blijven.

Ik ben jager, mag ik een wolf doodschieten?

Nee, dat is verboden en er staan zware boetes op. Het zijn in Europa beschermde dieren. Het is goed dat er nu veel te doen is rond die wolf en dat iedereen van hoort. Zo is de sociale controle groter, en de drang om hem stiekem om te leggen wat kleiner.

Bron: vrtnws.be

Meer info op www.welkomwolf.be

Beluister het interview met Jan Loos van "Welkom Wolf" in "De Ochtend":

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet