Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

De zoombloopers van 2020

wo 16 dec. - 10:48

'De Wereld van Sofie' ging op zoek naar de producten van 2020. Daar horen zeker de vele online middelen bij die afstandswerken mogelijk maken. Programma's als Hangouts, Teams, Zoom. Een zegen op papier, een vloek in de praktijk. Door die tools kregen we ook zicht op zaken waar we eigenlijk helemaal… euhm geen zaken mee hebben. Een overzicht.
zoombloopers

Bij een zoomgesprek heb je vaak het gevoel dat je, als het gesprek wat kabbelt, rustig iets anders kan doen.  Alleen moet je dan wel best die camera uitzetten! Wanneer je dat niet doet, kom je op het terrein van de Zoombloopers.

Zoomboer

Misschien herinner je je nog wel de 'zoomboer' in de gemeenteraad van Aalst? Vette kluif om te achterhalen wie het was, want zoals in het echt ontkende iedereen natuurlijk meteen dat hij of zij het was. Er zijn tientallen voorbeelden te vinden van zoomboeren, zoomscheten, zoomoprispingen, zoomhikken. 

"Is het dit kutbeeld?"

In Nederland is dit de zoomblooper van het jaar. Koningin Maxima neemt deel aan een zoomconferentie met honderd vrouwelijke ondernemers, en wordt ingeleid door een moderator. Een van de ondernemers vond het beeld... niet echt scherp.

Zoomhal Demir

Soms heb je dingen niet in de hand, om maar iets te zeggen: je huisgenoten. Zo dook de man van Zuhal Demir op in een badjas tijdens een online vergaering. Dankzij dit kleine incident wordt de minister tegenwoordig  ook Zoomhal Demir genoemd.

Naar het toilet met de laptop

Soms zijn de gevolgen veel groter. Tijdens een online vergadering van de directie van een middelbare school in Hackensack, New Jersey was Jennifer even naar het toilet gelopen, in de volste overtuiging dat haar camera uitstond. Niet dus. (Jennifer heeft ontslag genomen)

Masturberen tijdens een videocall

En dit is lang niet het enige voorbeeld van een zoomblooper die tot een ontslag heeft geleid. Het ophefmakendste zoomincident is allicht dat van Jeffrey Toobin, schrijver, journalist bij The New Yorker, analist bij CNN.  Die nam eind oktober deel aan een online oefendebat, waarin de deelnemers een rollenspel speelden ter voorbereiding van een debat over de presidentsverkiezingen. Op een bepaald wordt de groep opgesplitst in break-out rooms, nog zo’n adder onder het zoomgras, maar dan komt er natuurlijk een moment waarop iedereen terugkeert en dat is waar het voor Toobin verkeerd liep.

Hij was namelijk verwikkeld in een andere videocall, van een heel andere orde, want toen hij terug bij de debatsimulatie kwam zat hij met zijn broek op zijn knieën en was het niet zijn microfoon of zijn computermuis die hij in zijn handen had. Toobin werd op non-actief gezet en in de nasleep daarvan heel veel gelijkaardige verhalen.

Donald Ducken: wel een shirt dragen, maar geen broek

En dan is het er fenomeen 'DONALDKACSÁZÁS ', een Hongaars woord dat letterlijk 'Donald Ducken' betekent: wel een shirt dragen maar geen broek. Dat is een van de 'voordelen' van een zoommeeting  maar dan moet je wel blijven zitten tot het écht gedaan is, anders krijg je dit:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet