De Ochtend
Demir vindt CD&V "moslimpartij", Michel fluit haar terug
ma 10 apr. - 6:37
Demir verwijt CD&V voorzitter Wouter Beke "moslims te zien als kiesvee". Ze zegt dat op basis van enkele uitspraken van CD&V'ers. "Mieke Van Hecke die zegt dat haar partij de enige optie is voor moslims. Of in Genk: burgemeester Wim Dries en zijn schepen van Turkse afkomst Ali Caglar die twee jaar geleden op de eerste rij staan te applaudisseren voor Erdogan. Diezelfde schepen zei onlangs zelfs dat de persvrijheid er in Turkije op vooruitgaat. Denk je dat Wouter Beke die man terugfluit? Helemáál niet", luidt het.
Ook het feit dat CD&V-parlementslid Veli Yüksel niet wou weten van de herdenking van de Armeense genocide en hiervoor niet op de vingers werd getikt door Beke, krijgt kritiek. "Ik vind dat niet gezond. Beke ziet moslims als kiesvee. Alles kan in ruil voor stemmen. Dat is onverantwoorde politiek. Politici moeten de democratische waarden onderschrijven. Ik wil de Vlamingen waarschuwen: CD&V is de nieuwe moslimpartij", zegt de N-VA-politica over haar coalitiepartner in de federale regering.
Premier Charles Michel kan zich niet vinden in die uitspraken en heeft de staatssecretaris al op de vingers getikt. "De premier reageerde fel in zijn telefoontje naar de staatssecretaris", zegt zijn woordvoerder aan het persagentschap Belga. "De woorden die ze gebruikt, zijn deloyaal en onaanvaardbaar binnen de coalitie. De premier tolereert deze houding absoluut niet."
"Aantal meldingen over diverse gronden van discriminatie nu sterk verhoogd"
Demir staat erom bekend recht voor de raap te zijn. Zo haalde ze meteen na haar aantreden als staatssecretaris in februari fors uit naar het centrum voor gelijke kansen Unia, dat volgens haar te veel focust op één grond van discriminatie, met name afkomst. Ze had ook stevige kritiek op Unia-juriste Rachida Lamrabet. Die had in een Knack-interview als theatermaakster en in eigen naam uitspraken gedaan over het boerkaverbod. Lamrabet is vorige zondag ontslagen.
Enkele dagen geleden zat de staatssecretaris samen met Unia. "Ik zou niet zeggen dat de plooien gladgestreken zijn", zegt Demir in het interview. "Wat mij wel tevreden stemt: Unia zei dat het aantal meldingen over diverse gronden van discriminatie nu sterk verhoogd is: van 55-plussers, van mensen met een handicap, van mensen met hiv..."
"Per dag komen er bijna twee keer zoveel meldingen binnen dan voordien. Dat betekent dat de Belg de weg gevonden heeft. Dat is wat ik verwacht van Unia: dat iederéén er terechtkan. En zo wordt ook het perceptieprobleem opgelost."
Het is al de tweede keer in enkele weken tijd dat premier Michel een N-VA-staatssecretaris een bolwassing geeft. Vorige maand wees hij staatssecretaris Theo Francken terecht in de Kamer na diens scherpe tweets gericht tegen Artsen zonder Grenzen. Francken gaf daarop toe dat zijn tweets "ongenuanceerd" waren geweest.