Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Deradicalisering is pure chaos"

ma 16 okt. - 9:44

Volgens Hans Bonte (SP.A), Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde, is de deradicalisering van Syriëstrijders in de gevangenissen een complete chaos. Dat staat te lezen in het Nieuwsblad en De Standaard. Bonte bezocht vier van de zeven Syriëstrijders uit Vilvoorde die in een Belgische gevangenis zitten.
Bonte: "Deradicalisering is pure chaos"

olgens Bonte is er sprake van een algemeen probleem in onze gevangenissen. "Er is een gebrek aan duidelijkheid, aan regimewissels, aan elementaire zaken en aan kwaliteit waarmee men gedetineerden opvangt, " zegt Hans Bonte in De Ochtend op Radio 1. "Een aantal instellingen, zoals Vorst en Sint-Gillis, zijn niet meer van deze tijd."

Maar hij maakt zich ook zorgen over de deradicalisering van teruggekeerde Syriëstrijders. "In de gevangenissen van Itter en Hasselt zijn aparte deradicaliseringsvleugels voorzien," zegt Bonte. "Maar het is onduidelijk  wie in die vleugel thuishoort. Ook de criteria om vrij te komen uit die vleugel zijn zeer onuidelijk. Daarnaast is er een kluwen van instanties waartussen de communicatie niet goed loopt. Een gedetineerde vindt hier zijn weg niet in."

Bonte wil dat het gevangenisregime herbekeken wordt. "We hebben zeer hoge recidivecijfers.  Dat heeft volgens mij veel te maken met de manier waarop mensen begeleid worden in onze gevangenissen. We hebben een initiatief nodig vanuit de federale regering."

"Het gaat hier niet om een wiskundige formule"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had bij zijn bezoeken niet de indruk dat er sprake is van complete chaos. Volgens hem gebeurt de inschatting van welke gedetineerde binnen het gewone gevangenisregime moet blijven of beter naar de deradicaliseringsvleugel verhuist, dan ook niet volgens een wiskundige formule. "Precies het feit dat veel verschillende mensen in dezer een taak hebben, laat toe de zaak goed op te volgen", reageerde hij in De Ochtend.    

Minister Geens vindt bovendien dat de kritiek "allemaal dramatiserend" klinkt. "Dit is een nieuw probleem dat we zo goed mogelijk proberen aan te pakken. Er zal zeker af en toe iets gebeuren dat niet perfect is. Dat is overal ter wereld zo".

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet