Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

"Dertien weken coronacrisis lang was ik een echte Belg"

vr 19 jun. - 8:40

Bas Birker bezit twee nationaliteiten: de Belgische en de Nederlandse. Maar welke nationaliteit de bovenhand neemt, durft al eens te veranderen. Zo was hij aan het begin van de coronacrisis een Belg, maar wordt hij nu terug Nederlands. Hoe dat precies zit, hoor je in zijn middagjournaal hieronder.
Bas Birker heeft nationaliteiten nooit begrepen.

Liefste landgenoten,

Ondanks dat ik zelf twee stuks bezit, heb ik het concept nationaliteiten nooit helemaal begrepen. Ik denk niet dat er bij het trekken van de grenzen een volksvergadering was waarin iedereen naar een passend stuk aarde is verwezen.
“Ola! Wakker worden! Jullie slapen overdag, dus jullie wonen voortaan in Spanje. Iedereen die om één over twee al stond te zagen omdat de vergadering om twee uur zou beginnen, Duitsland. En wat zeiden jullie daar met je groot bakkes? Maakt ook niet uit. Het was te luid, dus Holland. Voor iedereen die dit al te moeilijk vindt: Amerika.

Mensen zijn niet samen gaan wonen op basis van hun volksaard, ze hebben die ontwikkeld omdat ze met elkaar zaten opgescheept tussen streng bewaakte grensovergangen. Italianen zijn in de zon gaan zitten, Zweden zijn puzzels van bomen gaan maken, de Belg is gaan drinken. Drinken en ondergaan.

Ik ben natuurlijk een overloper. Ik zat prima aan de andere kant van de grens met mijn grote bek, dito arrogantie, en chronische zelfoverschatting. Het was Nederland of Antwerpen. Maar ik ben veranderd. Dertien weken coronacrisis lang was ik een echte Belg. Ik onderging de maatregelen, foefelde wat en klaagde over de overheid terwijl ik dronk overdag.

Ik keek verwonderd naar complotdenkers in Nederland die zendmasten platbranden omdat ze denken dat covid-19 wordt veroorzaakt door 5G-straling. Dat is compleet krankzinnig, maar ook begrijpelijk. Als mensen te lang niet het hele verhaal krijgen te horen, verzinnen ze zelf iets. Of die onwetenschap wordt veroorzaakt door chemtrails en de Illuminati of doordat de wetenschap nog geen antwoorden heeft doet niet terzake. Zo is het geloof ook ontstaan.

De jongste weken ben ik mijn kar aan het draaien. De Nederlander in mij neemt het roer weer over. Ik onderga niet langer, ik ondervraag. Als al die maatregelen nodig waren, waarom stijgt de curve dan niet nu we ze lossen? Was dit niet gewoon een afleidingsmanoeuvre van een land in crisis? Is Sophie Wilmès een vrouw?

Wat ik wil zeggen, luisteraars: wees kritisch. Onderga niet blind. Laten we lessen trekken uit de aanpak en het bij de beloofde tweede golf beter doen.

En oh ja. Steven Van Gucht wordt bestuurd door staatsveiligheid via de usb-aansluiting in zijn kin. En China heeft de voortand van Marc Van Ranst gestolen en hij krijgt hem pas terug als we allemaal bekeerd zijn tot het communisme. Echt. Lees die kleine lettertjes van de powerpoint maar eens van achter naar voor.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet