Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Dertig procent van de Vlamingen vindt dat ze in dienste staan van de maatschappij

wo 27 sep. - 0:02

Welke grote levensvragen houden de Vlaming bezig? Radio 1 zoekt het deze week in Hautekiet en iedere zondag in oktober in Touché uit. Hoewel 70 procent vindt dat alle burgers een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen, zegt 30 procent zelf in dienst te staan van de maatschappij. Hautekiet zoomt daarom in op sociaal engagement. Wat geeft ons leven zin?
Achtergrondfoto © Gettyimages

Iedereen wil zich op één of andere manier ‘nuttig’ voelen. Maar hoe vul je dat precies in?

Maatschappelijke engagement

 

(Cijfers in percentages)

Uit het onderzoek van de Grote Levensvragen geven mannen aan zichzelf vaker in dienst te stellen van de maatschappij (42 ten opzichte van 34 procent). Ook qua leeftijd zijn er verschillen merkbaar. De jongere generatie (18-35-jarigen) vindt van zichzelf dat ze een verschil moeten maken in de maatschappij). Daar staat wel tegenover dat de oudere generatie (56-75-jarigen) vaker aangeeft ook effectief in dienst te staan van de maatschappij.  De oudere generatie is er ook feller van overtuigd dat alle burgers een verantwoordelijkheid dragen.

Gelovigen geven sneller aan dat ze zelf in dienst staan van de maatschappij en doen vaker vrijwilligerswerk.

Wie sterker gelooft, hecht ook meer belang aan sociaal engagement. 44 procent van de gelovigen vindt dat ze zelf een verschil moeten maken, ten opzichte van 27 procent bij niet-gelovigen. Gelovigen geven ook vaker aan dat ze zelf in dienst staan van de maatschappij en doen vaker vrijwilligerswerk.

Gelijkheid

(Cijfers in percentages)

Bijna één op vier van de ondervraagde Vlamingen gelooft niet meer in de democratie. Bijna 70 procent geeft aan veel belang te hechten aan gelijke kansen voor iedereen. Vooral bij vrouwen, de jongere generatie en de laagste sociale klasse is het geloof in democratie minder.

94 procent van de moslims vindt gelijke kansen voor iedereen belangrijk

Bijna 70 procent van de ondervraagde Vlamingen vindt gelijke kansen voor iedereen belangrijk. Daarbij zijn geen verschillen merkbaar tussen leeftijd, sociale klasse of geslacht. Wel valt op dat de ondervraagde moslims opvallend veel belang (94 procent) hechten aan gelijke kansen. Ook geven meer dan de helft van de vrouwen aan dat het moeilijk is om zich te ontplooien.

Wie meer wil lezen over het hele onderzoek, vindt het hier:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet