Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Dertig zangeressen eisen in open brief meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag

do 3 feb. - 3:46

Het seksueel grensoverschrijdend gedrag dat na "The voice of Holland" aan het licht kwam, blijft Nederland in de ban houden. Bijna dertig Nederlandse zangeressen hebben nu in een open brief de muziekindustrie opgeroepen meer te doen tegen seksueel overschrijdend gedrag. Onder hen Aafke Romeijn, Laura Jansen en Linde Schöne die vragen om een meldpunt.
Aafke Romeijn

Het schandaal rond "The voice of Holland" barstte vorige maand los, na getuigenissen van deelnemers over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Onder meer een muzikant, regisseur en jurylid kwamen in opspraak. Zanger en jurylid Ali B. werd beschuldigd van verkrachting. Hij zette zijn activiteiten voorlopig stop. En televisiezender RTL besliste om het populaire programma zelf ook op te schorten.

Intussen lijkt het duidelijk dat het grensoverschrijdende gedrag niet beperkt is tot "The voice of Holland" alleen, maar blijkbaar verankerd zit in de hele showbizzwereld. Er blijven getuigenissen komen van zangeressen en actrices. Aanleiding voor bijna 30 zangeressen dus om een open brief, met als titel "Wat we eigenlijk willen zeggen", te publiceren.  Onder ook zangeres en schrijfster Aafke Romeijn:

Naast nieuwe getuigenissen staat in de brief ook een oproep aan de Nederlandse muziekindustrie om meer te doen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Hoe gaan we onze industrie veiliger maken? Mensen deden lacherig over de "loketten" waar John de Mol over vertelde, maar wij hébben niet eens een loket. Dus misschien is dat het eerste wat we moeten veranderen. Wij willen een door de sector gesteund meldpunt waar alle informatie van seksueel overschrijdend gedrag verzameld kan worden, en waar vervolgens ook actie wordt ondernomen", klinkt het.

"Verder willen we dat er getrainde en bevoegde onafhankelijke vertrouwenspersonen worden geïnstalleerd bij platenlabels en uitgevers. We willen dat beginnende zangeressen voorlichting krijgen wanneer ze de industrie binnenkomen, over de situaties die zich voor zouden kunnen gaan doen, en hoe ze daarop kunnen reageren, bij wie ze aan de bel kunnen trekken. En dat er aan mannen binnen de industrie trainingen over seksueel overschrijdend gedrag gegeven worden."

Luister naar zangeres Aafke Romeijn via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet