Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

"Deze crisis is slechts de generale repetitie, hierna komt de hoofdvoorstelling: het redden van de planeet"

do 7 mei - 10:44

Schrijver Ilja Leonard Pfeiffer woont in Genua, een stad in het noorden van Italië die zwaar werd getroffen door het coronavirus. In 'De Standaard' schrijft hij columns over zijn dagen in lockdown. En die klonken de laatste tijd steeds somberder.
Ilja Leonard Pfeiffer

Het virus sloeg ook toe in de directe omgeving van schrijver Ilja Leonard Pfeiffer: “Er zijn in onze familie mensen ziek geworden en gestorven... De zwager van mijn zwager is overleden aan het virus. Dat was op zich al tragisch genoeg, maar nog tragischer was dat zijn vrouw hem niet meer heeft kunnen zien. Je kon haar ook niet troosten. Dat was misschien nog wel het meest tragische aan de hele situatie.”

"Niemand is echt tevreden"

Sinds enkele dagen lijkt Italië wel zachtjes het dal uit te klauteren. Nadat het virus de kop werd ingedrukt, moet er nu samengeleefd worden met het virus. De lockdown wordt versoepeld. Dat leidt tot een vreemde situatie, zegt de schrijver: "Het is een situatie waarin niemand echt tevreden is. Voor wie bang is, is het zorgwekkend dat het drukker wordt op straat. Voor wie niet kan wachten om het oude leven weer te hervatten, zijn er nog te veel restricties en frustraties. Het besef dat het nog lang kan duren voor het weer normaal wordt, daagt."

"Ik maak me over veel dingen zorgen. Hoewel ik ook niet mag klagen; ik ben gezond, mijn vriendin Stella is gezond. Maar tegelijkertijd is het lastig. We mogen iets meer buiten dan eerst. Maar bijna twee maanden in huis opgesloten zitten, met alleen naar buiten gaan voor boodschappen, dat is uniek. Ik voelde me geroepen om daar dan maar over te schrijven in de krant. Het is iets wat onze generatie nog nooit meemaakte..."

"Het virus is niet democratisch"

Dat het virus iedereen zou treffen, daar wil Ilja Leonard Pfeiffer niet van weten: "Toen het in Nederland losbrak en de eerste maatregelen genomen werden, was er een iconische foto in de krant waarin je zag dat 1e klas-coupés van de treinen volledig leeg waren, terwijl het in 2e klas nog erg druk was. Dat was een klein en veelzeggend detail: wie het zich kan permitteren met 1e klas te reizen, kan ook makkelijker thuis werken en zichzelf beschermen. Voor heel veel mensen in andere beroepen is thuiswerken geen optie. Wereldwijd zie je die verschillen.

 "Je leest berichten over superrijke Russen die hun eigen 'intensice care unit' aan het inrichten zijn. De armen zijn er dubbel het slachtoffer van."

Kunnen we hieruit leren?

Ik hoop dat er lessen getrokken worden. Ons gevierde evangelie van de zegeningen van de vrije markt maakt eerder deel uit van de oorzaak dan de oplossing. Dat de economie stil ligt, biedt een kans. Het zou onverstandig zijn om nu zo snel mogelijk terug te keren naar het systeem dat we voor de crisis hadden. Eeuwige ongelimiteerde economische groei bestaat niet."

En dan zijn er mensen die zeggen dat deze crisis slechts een generale repetitie is: "hierna komt de hoofdvoorstelling: het redden van onze planeet." 

Beluister het gesprek uit 'We zullen doorgaan' hier:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet