Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Didier Reynders: "Geen uitstel zonder goede motivatie van de Britten"

wo 13 mrt. - 9:22

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) betreurt de verwerping van het uitstapakkoord door het Britse parlement. Maar hij wil geen uitstel zonder een goede motivatie van Britse kant, zo zegt hij in "De ochtend"
Didier Reynders

Minister Reynders is niet verrast door de uitslag van de stemming gisteravond in het Britse parlement. Daar werd het uitstapakkoord van premier May verworpen met 391 stemmen tegen 242. ""Er waren al veel indicaties in de loop van de dag ", zegt Didier Reynders in 'De Ochtend'.

Reynders is niet tegen de brexit, maar hij wacht af op wat er vandaag gebeurt, namelijk een nieuwe stemming over een mogelijke uitstap zonder akkoord. "Een "no deal brexit" is moeilijk voor beide partijen, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, en vooral ook voor België", zegt Reynders.

Straks komt de Vlaamse regering met een nooddecreet, dat de Vlaamse economie klaar moet krijgen voor een eventuele uitstap zonder akkoord op 29 maart. "Ook de federale regering heeft daarover al een plan in het parlement", zegt Reynders. "Maar alle Europese lidstaten en de Unie moeten voorzorgsmaatregelen nemen."

Alle opties open

Volgens minister Reynders ligt de bal nu helemaal in het Britse kamp en liggen alle opties open. Als het Britse parlement de uitstap zonder akkoord verwerpt en eventueel gaat voor uitstel, dan kan dat niet zomaar.  "We wachten op de inhoud van een voorstel voor uitstel. Dinsdag wordt daarover gepraat en eind volgende week volgt een Europese top. Maar de moeten een goede motivatie krijgen van de Britse regering. "

Zonder concrete inhoudelijke voorstellen is uitstel alleen een wachttijd. Dat leidt tot onzekerheid bij economische actoren en burgers.

Minister Reynders herhaalt dat over het uitstapplan niet meer te onderhandelen is. Maar misschien zijn er nog interpretaties mogelijk.

Beluister het gesprek met Didier Reynders:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet