Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

“Die stereotiepe gendernormen zijn er niet enkel in Niger, ook bij ons.”

do 26 jul. - 8:45

Régine Debrabandere is al twee jaar directeur van Plan International België. Vanmorgen was ze de centrale zomergast in ‘De Ochtend’.
Régine Debrabandere

Régine Debrabandere werkte onder andere voor de ngo Rikolto (het vroegere Vredeseilanden), het kabinet ontwikkelingssamenwerking en het Belgische ontwikkelingsagentschap. “Ontwikkelingssamenwerking is absoluut mijn passie.” Aanvankelijk startte Debrabandere echter als assistent aan de KU Leuven. “Maar al snel werd duidelijk dat het labo niets voor mij was en dan ben ik samen met mijn echtgenoot naar Afrika vertrokken. En zo zijn die twee jaren uiteindelijk acht fantastische jaren geworden.”

“I’m really sorry, you have another girl”

Ook de drie kinderen van Debrabandere werden in Afrika geboren. Bij de bevalling van haar tweede dochter in Zimbabwe zei de vroedvrouw iets wat ze nooit zal vergeten: “I’m really sorry, you have another girl.” Debrabandere was verontwaardigd dat meisjes al van bij de geboorte gediscrimineerd worden en probeert gendergelijkheid daarom nog steeds bovenaan de agenda te zetten bij Plan België.

Kinder- en meisjesrechten

“Plan België is een niet-gouvernementele organisatie die wereldwijd streeft naar respect voor kinderrechten, met een specifieke focus op meisjes, omdat zij nog het vaakst worden geconfronteerd met discriminatie.” De laatste tijd werkt de ngo voornamelijk rond seksueel geweld en Debrabandere is erg blij dat die problematiek eindelijk bespreekbaar wordt. 

De humanitaire sector krijgt echter vaak de bijklank een mannenwereld te zijn. “Die stereotiepe gendernormen zijn er niet enkel in Niger, ook bij ons. Ik heb het ook ondervonden in het consortium 12-12, waar ik als enige vrouw aan tafel zat”, zei Debrabandere. Toch probeert ze in haar organisatie te streven naar een genderevenwicht. In het middenveld zijn de vrouwen er zelfs in de meerderheid.

Beluister hieronder het volledige interview:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet