Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Interne Keuken

Dieren zijn precies als mensen

za 7 nov. - 12:26

Dieren zijn precies als mensen

Antropomorfist! Dat is het gruwelijkste scheldwoord dat een bioloog naar je hoofd kan slingeren. Een antropomorfist is iemand die over dieren praat alsof ze mensen zijn. Iemand die beweert dat de spin woont in haar knusse web bijvoorbeeld, dat de vogeltjes ’s nachts gaan slapen in hun gezellig nestje of dat de vlieg die per abuis in de auto meereist naar het zuiden van Frankrijk nu wel verteerd zal worden van heimwee en eenzaamheid, zo iemand is een antropomorfist. Antropomorfisme is enkel toegestaan in kinderboeken, maar ten strengste verboden in de biologische wetenschap.


Er is een boek verschenen van de wereldberoemde bioloog Bernd Heinrich dat bol staat van het antropomorfisme. “Huiswaarts, over het wonderbaarlijke instinct van trekvogels en andere migrerende dieren". Hij schrijft over het thuisgevoel - antropomorfisme! - van albatrossen, bijen, heremietkrabben, lieveheersbeestjes, monarchvlinders, naakte wolratten, palingen, roodborstjes, wevervogels en zeeschildpadden. Hoe ze wonen - antropomorfisme! - en hoe ze de weg naar hun huis - antropomorfisme! - terugvinden.


Hoe doen ze het, is een vraag die je je vast ook al hebt gesteld. Onze bewondering voor de duif die terugkeert uit Quiévrain is groot omdat we antropomorfismen zijn: we vergelijken haar orientatievermogen meteen met onze neiging tot verdwalen in een donker bos of in een stad die we niet kennen. Of zelfs in ons eigen bed als we gewoeld hebben en in het pikkedonker niet meer weten waar het voeteneind of het hoofdkussen is.


We hebben gedragsbioloog Hans Van Dyck gevraagd het boek van zijn collega voor ons te lezen.

 

<p><br />&nbsp;</p><p><strong>Nu beluisteren?</strong> Klik hieronder.<strong> Downloaden?</strong> <a href="http://ondemand-pdl.lwc.vrtcdn.be/legacy/radio1/11_dierenzijnpreciesalsmensen-snip_hi.mp3"> Hier rechtsklikken</a> en Opslaan als...</p>

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet