Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

"Dierenleed? Not in my name"

vr 8 jan. - 11:20

Muziekjournalist Bart Steenhaut is al 20 jaar vegetariër. Nadat hij beelden zag van GAIA hoe dieren misbruikt werden, heeft hij nooit meer vlees gegeten.
"Dierenleed? Not in my name"

In die twintig jaar dat hij geen vlees eet heeft Bart nooit de drang gevoeld om mensen te 'bekeren' om vegetariër te worden. "Je zegt ook niet tegen een atheïst, je moet echt eens een week katholiek zijn, dat zal je goed doen."

Maar omgekeerd voelt hij die drang wel. "Als ik met vrienden uit eten ga, duwen ze dikwijls hun stuk vlees onder mijn neus. "Zo lekker, proef eens" zeggen ze dan. Ik wil dat niet eten. Dat is toch niet nodig?"

Bart is bewust gestopt met vlees eten, en heeft daar geen enkele moeite mee. Vroeger kon je als vegetariër enkel voorgekauwde tofoesla en tomaat eten, maar volgens Bart zijn de mogelijkheden nu veel ruimer.

Waarom vegetariër worden?

Mensen worden vegetariër om verschillende redenen. Voor Bart was dat dierenleed. Voor anderen is dat de ecologische voetafdruk.

Laatst las hij een artikel in de krant waarin stond "Vegetariërs hebben grotere voetafdruk dan vleeseters." "Het was een catchy titel, maar de informatie is gewoon fout", zegt Bart. Wat er had moeten staan was, het kweken van sommige groenten stoot meer CO2 uit dan het kweken van sommige soorten vlees. 

"Je krijgt veel kliks met zo'n kop, maar het is gewoon niet juist. En dan zeggen vleeseters, zie je wel!"

Herbeluister het volledige gesprek met Bart Steenhaut:

Foto © VRT

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet