Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Directrice pleegt plagiaat: "Stomme fout", Hendrik Vos: "Ik snap niet dat je andermans zinnen steelt"

wo 4 jul. - 9:25

De directrice van de prestigieuze Sint-Bavohumaniora in Gent heeft zich schuldig gemaakt aan plagiaat. Dat schrijven verschillende kranten. Het voorwoord in het jaarboek van de zesdejaars bleek een copy-paste van een tekst die professor Hendrik Vos ooit voor Radio 1 schreef. Zonder bronvermelding. "Een stomme fout", zo reageert de directrice in 'De Ochtend'. "Ik snap niet dat je andermans zinnen steelt", kaatst Vos terug.
De column waar het over gaat

Directrice Hilde Allaert van de Sint-Bavohumaniora in Gent geeft het zelf grif toe: ze heeft plagiaat gepleegd. "Een stomme fout", zo omschrijft ze het zelf. "Ik heb dat fragment gehoord op de radio. Een fantastisch mooi artikel op het moment dat ik tussen de soep en de patatten snel een woordje moest produceren voor het herinneringsboek van de zesdejaars. Ik heb dat snel genoteerd en doorgestuurd. Ik heb de bron van het radiofragment niet vermeld, een stomme fout", legt ze uit in 'De Ochtend'.

"Een letterlijke copy-paste was het niet. Ik heb wat wijzigingen en verbeteringen in aangebracht én ik heb er maar een paar zinnen uitgehaald." Ze benadrukt dat ze niet licht over haar fout gaat. "Ik heb dat toegegeven en mijn excuses aangeboden. En ik wil die rechtzetting ook gerust maken, dat het de tekst van professor Vos is."

Zelf zegt ze wel dat het feit dat het zo breed in de media komt, het gevolg is van een afrekeningsproces. "Een aantal leerlingen en ouders proberen mij te pakken. Ik heb al verschillende keren een aanvaring gehad. Het gaat om pubers die opgroeien en een school die grenzen trekt." Volgens haar is de positie van directie moeilijker en moeilijker. "We krijgen hoe lang hoe meer bezoek van advocaten om maatregelen, deliberaties, rapporten aan te vechten."

Vos: "Ik ben niet boos, verontwaardigd of gekrenkt. Maar ik snap niet dat je andermans zinnen steelt"

Ook professor Hendrik Vos heeft al gereageerd op het incident. "Ik snap dat niet goed. De dag na de proclamatie kreeg ik van verschillende kanten de melding dat mijn tekst in een schoolboek stond. Met haar foto boven en haar naam onder. Dat is een vrij extreme vorm van plagiaat."

Verstomd. Zo kan Vos zijn gevoel nog het best omschrijven. "Ik ben niet boos, niet verontwaardigd, niet gekrenkt, maar ik snap niet dat je andermans zinnen steelt. Dat is betrekkelijk onethisch. Daarbovenop komt dat ze gelogen heeft over de timing."

Vos is niet van plan om klacht in te dienen. "Wat mij betreft, moet de school dat zelf uitmaken. Maar ik vond dit alleszins een speciaal incident."

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet