Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

Discussie met Jeroen Meus? "Ik dacht dat het een grap was"

vr 15 sep. - 10:49

Het ging zeker niet over quinoa gaan met nieuwsgast Pascale Naessens. En toch. Tijdens haar toespraak aan de vriendentafel – voor de voorstelling van haar laatste boek – begon ze er zelf over. “Dat Jeroen Meus meer gerechten met quinoa heeft, heb ik met een knipoog gezegd.”
We moeten ervan afstappen dat iedereen op dezelfde manier moet eten. Zelfs de wetenschap weet niet wat het gezondste is

Even recapituleren: begin deze zomer verklaarde Jeroen Meus dat hij zich stoorde aan hype rond quinoa, superzaden en –bessen. Bij de voorstelling van haar nieuwe boek kreeg Pascale Naessens er daarom vragen over. Na haar reactie volgde een gemediateerse quinoa-rel. “Ik wist zelfs niet dat het een discussie was, ik dacht dat het een grap was. Dat Jeroen Meus meer gerechten met quinoa heeft, heb ik daarom met een knipoog gezegd. Dat wordt door de geschreven pers vervolgens zonder die knipoog overgenomen en zo gaat het een eigen leven leiden.”

Zo ontstonden plots ‘kamp quinoa’ en ‘kamp boter’. Naessens benadrukt: het gaat er niet om geen koolhydraten te eten, wel niet te veel snelle koolhydraten. “Quinoa en havermout zijn ook koolhydraten, hoor.”

“We willen dat iedereen op één en dezelfde manier eet, dat is het probleem”, verklaart ze. “Dat kan niet, want we reageren allemaal anders op eten. Er zijn bovendien veel verschillende manieren van gezond eten. Met weinig koolhydraten en veel vet, maar ook omgekeerd.”

Voedingsdriehoek outdated

Dus eigenlijk zeggen Meus en Naessens hetzelfde? “Absoluut, maar vaak wordt de context verwrongen. We moeten ervan afstappen dat iedereen op dezelfde manier moet eten. Zelfs de wetenschap weet niet wat het gezondste is. Er zijn zoveel verschillende koolhydraten en vetten.”

Er is geen enkele wetenschappelijke studie die bewijst dat koolhydraten aan de basis moeten en vetten een probleem zijn

De oude voedingsdriehoek – met koolhydraten aan de basis – is passé. Op 19 september wordt daarom een nieuwe voorgesteld. Naessens sprak daarvoor met Walter Willett, de voedingswetenschapper aan Harvard die mee aan de basis lag van de oude driehoek. “Die vindt hij zelf outdated. Twintig jaar geleden dacht iedereen dat vet een probleem was, omdat dat complex was met verzadigde en onverzadigde vetten. Dus zette men vet bovenaan in de driehoek. Maar een mens moest iets eten, dus kwamen koolhydraten aan de basis. Er is geen enkele wetenschappelijke studie die dat onderbouwt. Dat is jammer, want bijna de hele wereld heeft die voedingsdriehoek overgenomen.”

"Geniet vooral van je pizza"

We mogen geen antwoord verwachten op de vraag of koolhydraten goed of fout zijn, vindt Naessens. "Mensen willen altijd weten: 'is dit gezond of niet'". Zoals luisteraar Pascal, die wil weten of zijn zelfgemaakte pizza gezond is. "Het gaat om gezond eten aan de basis. Tachtig procent van wat we eten moet natuurlijk zijn. De andere twintig procent kan whatever zijn. Die honderd procent, maakt ons een gelukkig persoon. We kunnen wel tegen een stootje als mens, maar het is zoals constante stress: af en toe een stresspiek daar worden we zelfs alert van, maar constant, dan krijgen we een burnout. Wat die pizza betreft, zitten de gezondheidsvoordelen in volle granen, maar geniet vooral van je pizza!”

Je kan ook gezonde koolhydraten binnen krijgen via brood. Brood is een afgewerkt product, dus de vraag is hoeveel volle granen nog in dat brood zitten

Net zoals brood een aparte discussie is. “Je kan ook gezonde koolhydraten binnen krijgen via brood. We weten waar we veel van mogen eten: fruit, groenten en granen. Maar brood is een afgewerkt product, dus de vraag is hoeveel volle granen nog in dat brood zitten.”

De nieuwe voedingsdriehoek wil minder regels opleggen en met de vinger wijzen. “De oude voedingsdriehoek zegt hoeveel boterhammen je per dag moet eten, maar vroeger interesseerde niemand zich in gezonde voeding.” Dat is vandaag gelukkig anders, zegt Naessens. “Ik vind het een goede evolutie dat mensen vandaag bewuster met voeding bezig zijn.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet