Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Dit heeft het Overlegcomité beslist: horeca langer open, reisregels vastgelegd en tien basisregels voor veilige zomer

za 5 jun. - 5:12

Vanaf komende woensdag mag de horeca openblijven van 5 uur 's ochtends tot 23.30 uur 's avonds. Dat geldt zowel voor binnenruimtes als terrassen. Wie volledig gevaccineerd is, zal bij zijn of haar terugkeer naar België geen coronatest moeten ondergaan. Op het Overlegcomité zijn ook tien basisregels voor een veilige zomer afgesproken en vanaf 13 augustus mogen er in ons land opnieuw evenementen georganiseerd worden met maximaal 75.000 bezoekers.
Restaurant

Na afloop van het Overlegcomité heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) aangekondigd dat we voor een "vrijere zomer" komen te staan, maar dat niet alle remmen gelost worden. Zo bouwt het Overlegcomité een noodrem in met een verplichte quarantaine van tien dagen voor Belgen die terugkeren van een reis uit een hoogrisicozone.

Vanaf 9 juni (komende woensdag) mag de horeca openblijven van 5 uur 's ochtends tot 23.30 uur 's avonds en dat zowel op de buitenterrassen als in de binnenruimtes. Op dit ogenblik mogen enkel de terrassen open zijn tot 22 uur.

 

Volledig gevaccineerden kunnen vrij reizen in Europa

Over buitenlandse reizen zijn ook beslissingen genomen. Belgen die terugkeren uit een rode zone in Europa en al zeker twee weken volledig gevaccineerd zijn, moeten geen coronatest ondergaan en moeten ook niet in quarantaine gaan als ze een Europees covid-certificaat hebben.  Daarop moet zijn aangegeven dat de persoon al sinds twee weken volledig is gevaccineerd, of een herstelcertificaat of een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud heeft. "Het is een koud en moeilijk voorjaar geweest", zei De Croo. "We kijken allemaal uit naar de zomer en dat betekent voor veel mensen ook reizen."

Je bent volledig gevaccineerd twee weken na de tweede prik van een vaccin (en twee weken na de eerste en enige prik voor het vaccin van Johnson & Johnson). Wie nog niet volledig gevaccineerd is, zal wel een test moeten ondergaan, en dat vanaf de leeftijd van 12 jaar.
Het Overlegcomité bouwt ook een "noodrem" om de verspreiding van eventuele besmettelijke varianten tegen te houden. Mensen die uit een eventuele hoogrisicozone met een gevaarlijke variant terugkomen, zullen altijd een quarantaine van tien dagen moeten respecteren als ze de voorbije twee weken in een hoogrisicozone zijn geweest. Dat geldt ook voor gevaccineerden. Niet-Belgen uit een hoogrisicozone zijn niet welkom in ons land.

Tien basisregels voor een veilige zomer

Er zijn ook tien basisregels voor een veilige zomer voorgesteld. De overheid roept onder meer op om je te laten vaccineren, vooral buiten activiteiten te doen en om de activiteiten bij voorkeur met een beperkt aantal mensen te doen. Groepen die bestaan uit alleen maar volledig gevaccineerde personen kunnen de mondmaskers onder elkaar afdoen.

"Deze zomer wordt nog geen normale zomer. Maar als we de basisregels volgen, kunnen we echt uitkijken naar een mooie zomer, een zomer met veel minder zorgen. Vergeet ook niet te genieten van de zomer, op een veilige manier", aldus premier De Croo.

  1. Laat u vaccineren
  2. Handhygiëne en de regels rond niezen en hoesten blijven volgen.
  3. Wie ziek is, laat zich testen.
  4. Wie nog niet gevaccineerd is, kan best een zelftest doen.
  5. Geef de voorkeur aan buitenactiviteiten.
  6. Kies voor kleinere groepen. Het risico op besmetting is lager in groepen van vijf dan in groepen van vijftig.
  7. In gezelschap waarbij iedereen gevaccineerd is, mag u het mondmasker afnemen.
  8. Blijf ruimtes ventileren.
  9. Probeer ook zoveel mogelijk een veilige afstand houden.
  10. Gebruik het digitale coronacertifictaat als u reist en volg de regels in het land waar u naar toe gaat.

Telewerkers mogen een dag per week naar het werk

Vanaf woensdag mag iedereen weer één dag per week naar het werk. Dat bevestigde Vlaams viceminister-president Hilde Crevits vrijdag na afloop van het Overlegcomité.
"Het is een noodzaak voor mensen die al maanden, of zelfs al een jaar, aan het thuiswerken zijn, dat ze nu opnieuw één dag per week naar de werkplaats kunnen gaan. Het vraagt wel een grote verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Vanaf juli wordt het telewerk mogelijk nog verder versoepeld", zei Crevits.

Vanaf 13 augustus evenementen met 75.000 bezoekers toegelaten

Vanaf 13 augustus mogen er in ons land evenementen worden georganiseerd met maximaal 75.000 bezoekers. Deelnemers aan die evenementen moeten al twee weken volledig gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud kunnen voorleggen.

De organisatoren zullen ook mensen mogen toelaten die hier niet aan voldoen, indien ze ter plaatse een sneltest afleggen. Die test moet elke twee dagen worden herhaald in het geval van een meerdaags evenement. Bij het plafond van 75.000 wordt de crew niet bijgerekend.

In de periode van 1 juli tot 31 augustus komt er ook een dertigtal testevenementen. De bedoeling is om nog bijkomende kennis op te bouwen over de veilige organisatie.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet