Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Bonus

Dit is geen ‘Orange is the New Black’ of ‘Prison Break’

za 22 jul. - 3:31

De Amerikaanse podcast ‘Ear Hustle’ zendt uit vanuit de gevangenis van San Quentin, in California. De podcastmakers willen het échte gevangenisleven laten horen: geen ‘Prison Break’ of ‘Orange is the New Black’, maar harde realiteit. Daarmee zijn ze niet uniek: ook Belgische podcasts zoals ‘Relaas’ werden opgenomen in de gevangenis.
Een aflevering van de Belgische podcast 'Relaas' werd opgenomen in de Gentse gevangenis.

“Ken je die series, ‘Orange is the New Black’ en ‘Prison Break’? Die zijn niet waarheidsgetrouw. Dat zijn gewoon acteurs: die weten niet wat het is, want ze hebben nog nooit achter tralies gezeten!”

De hoofdrolspelers van de podcast ‘Ear Hustle’, de gevangenen van San Quentin State Prison, winden er geen doekjes om: het harde gevangenisleven is geen scenario voor een televisieserie, de verhalen die zo’n podcast naar boven brengt evenmin.

Dat weet Pieter Blomme, podcastmaker en producent van ‘Relaas’, maar al te goed. Zijn team coachte drie Gentse gevangenen om een verhaal te brengen voor een livepubliek van medegevangenen en mensen uit de buitenwereld.

Geen rozengeur en maneschijn

“Iedere coach heeft een gevangene onder zijn hoede genomen, waarmee ze weken gespendeerd hebben. Dat begint bij triviale gesprekken, die steeds dieper gaan, op zoek naar het verhaal. Dan komen meestal geen vrolijke dingen naar boven, ook al hebben we de gevangenen daar volledig vrij in gelaten.”

Twee van de drie gevangenen besloten niet over het leven in de gevangenis zelf te praten

“Voor het livepubliek konden de gevangenen bijvoorbeeld een verhaal brengen over de feiten die ze gepleegd hebben of wat ze meegemaakt hebben in de gevangenis. Maar twee van de drie besloten iets helemaal anders te vertellen en over hun jeugd te praten. Een kind dat elke dag slaag krijgt, bijvoorbeeld: dat lijkt voor ons absurd, maar dat tekent die persoon voor het leven.”

“Alles dat buiten de gevangenismuren wou komen, moest – net als bij ‘Ear Hustle’ – goedgekeurd worden door justitie. Maar dat is geheel opvallend vlot gegaan. Alles wat de gevangenen zeiden, ook de gore details, is allemaal buitengeraakt. Waarschijnlijk is justitie daar wel realistisch in: ze beseffen dat niet alles rozengeur en maneschijn is binnen de gevangenismuren.”

Herbeluister het interview met Pieter Blomme in 'Bonus' vanaf minuut 43.

Luister naar gevangene Dennis op de podcast van 'Relaas'. 

Luister naar de Amerikaanse podcast 'Ear Hustle'.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet