Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Dit moet je weten over de nieuwe staatsbon

ma 21 aug. - 10:00

De nieuwe staatsbon met een looptijd van 1 jaar, zal een nettorendement opleveren van 2,81 procent. Dat heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aangekondigd in 'De Ochtend'. Vanaf donderdag kan je intekenen op de nieuwe staatsbon, en dat voor een periode van een week.
Geld
© Markus Spiske (Unsplash)

Wat is de staatsbon?

De staatsbon is een soort overheidsobligatie, bestemd voor particulieren. Wie een staatsbon koopt, leent geld uit aan de overheid. Die betaalt je in ruil elk jaar een afgesproken intrest, de zogeheten coupon. Op de vervaldag krijg je jouw geld terug. Doorgaans gaat het om een looptijd van 3, 5, 8 of 10 jaar. Deze keer komt er dus ook een staatsbon met een korte looptijd van 1 jaar.

Het Agentschap van de Schuld geeft sinds 1996 vier keer per jaar een staatsbon uit: in maart, juni, september en december. Van midden 2019 tot begin 2022 kwam er geen staatsbon op de markt, omdat er door de lage rentevoeten amper interesse was bij particuliere beleggers.

Hoeveel bedraagt het rendement?

De staatsbon met een looptijd van 1 jaar heeft een brutocoupon van 3,3 procent.  Het nettorendement na aftrek van 15 procent roerende voorheffing bedraagt 2.81 procent. Als je voor 1.000 euro belegt in een staatsbon, ontvang je na een jaar 28,1 euro.

Ter vergelijking: MeDirect Fidelity Sparen, de spaarrekening met de hoogste rente op de Belgische markt, biedt 2,3 procent rente. Die rente kan wel op elk moment aangepast worden.

Is de staatsbon op 1 jaar voortaan een goed alternatief voor het spaarboekje?

Neen, waarschijnlijk niet. Deze staatsbon is uitzonderlijk interessant omdat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V, zie foto hieronder) de roerende voorheffing verlaagd heeft van 30 naar 15 procent. Die verlaagde voorheffing geldt tot eind dit jaar. Op die manier wil hij de banken ertoe bewegen hun spaarrentes op te trekken. Ook de volgende staatsbon, die uitgegeven wordt in december, kan nog genieten van de verlaagde roerende voorheffing.

Vincent Van Peteghem
© VRT

Vincent Van Peteghem

Maar deze staatsbon is ook interessant omdat de kortetermijnrente toevallig hoger is dan de langetermijnrente. Dat betekent concreet dat beleggers niet meer rente opstrijken als ze hun geld voor langere tijd wegzetten. 

Dat is doorgaans niet het geval. Het is dus lang niet zeker dat een staatsbon op 1 jaar volgend jaar meer rendement oplevert dan het spaarboekje.

Hoe kan je de staatsbon kopen? Wat is het marktrisico? Lees meer op vrtnws.be

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet