Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Dodentocht in Bornem wordt door hittegolf voor het eerst ingekort tot 65 kilometer

wo 10 aug. - 4:28

Voor het eerst in 53 jaar zal de Dodentocht in Bornem, in de provincie Antwerpen, geen 100 kilometer lang zijn. Het traject wordt door de hitte ingekort tot 65 kilometer. Dat is beslist door de organisatoren in overleg met onder meer politie, brandweer en de gemeente Bornem.
Dodentocht

De Dodentocht start op vrijdagavond en wandelaars hebben 24 uur de tijd om 100 kilometer af te leggen. Maar door de hoge temperaturen die voorspeld worden - maxima rond de 35 graden - is het na 13 uur zaterdagmiddag te heet om nog verantwoord door de hitte te wandelen. Dat heeft de FOD Volksgezondheid aan de organisatoren laten weten.

Volgende boodschap staat te lezen op de website van de Dodentocht:  “Het gezondheidsrisico is te groot om zware inspanningen te leveren in de aangekondigde hoge temperaturen. Maar ondanks het negatieve advies om geen volledige 100 kilometer te mogen organiseren, beslissen we als organisatie om het evenement niet te annuleren. Het eerste deel van de 100 km-tocht speelt zich ‘s avonds en ‘s nachts af. Maar door het opgelegde einduur van 13 uur door FOD Volksgezondheid kunnen we niet anders dan de tocht met één derde in te korten. De laatste wandelaar verwachten we dus rond 13 uur terug in Bornem, vóór de grootste hitte.”

Daarnaast zullen de organisatoren ook bijkomende maatregelen nemen, zoals extra waterbedeling onderweg. Aan de start en de controleposten is er gratis zonnecrème te krijgen en aan de controleposten zullen ook extra schaduwzones ingericht worden.

Er schreven zich dit jaar opnieuw 13.000 wandelaars en joggers in, en dat is de maximumlimiet die door de organisatoren word gehanteerd. De organisatoren noemen het inkorten van het parcours zelf de "derde tegenslag", na twee jaar met corona.

Vorig jaar werd een light-editie in het leven geroepen waarbij deelnemers twee dagen na elkaar telkens 50 kilometer konden wandelen. Er waren onderweg geen bevoorradingsposten, bezemwagens of verzorgingsplaatsen, want daar was door corona geen toestemming voor gegeven. Uiteindelijk namen een pak minder mensen deel, zo'n 1.500.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet