Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Dolores O'Riordan overleden. "Over de doden niets dan goeds, maar ze had ook een erg moeilijke reputatie"

di 16 jan. - 5:59

Zangeres Dolores O'Riordan van de Ierse rockgroep The Cranberries, die gisteren overleed, had een uniek stemgeluid. Dat zegt Bart Steenhaut, muziekjournalist van Gazet van Antwerpen. "The Cranberries is een band die het geluid van de jaren 90 mee heeft bepaald." Maar hij is ook kritisch.
Dolores O'Riordan

The Cranberries ken je ongetwijfeld van de nummers "Zombie", "Linger" en "Dreams". "Het is een van de bands die het geluid van de jaren 90 mee hebben bepaald", zegt Bart Steenhaut in De wereld vandaag. Op een gegeven moment waren ze alomtegenwoordig, zeker in de periode van "Zombie". Het was toch wel een van de grootste groepen die er waren op dat moment."

De zangeres van de groep, Dolores O'Riordan, had een uniek stemgeluid, benadrukt de muziekjournalist. "De overslaande stem die je hoort in "Zombie" was heel karakteristiek voor het geluid van de band. De groep maakte eigenlijk perfecte popmuziek, waar zij haar karakteristieke stem over plakte. Zoals altijd met karakteristieke stemmen, had je voor- en tegenstanders."

En die voorstanders waren met velen. Bijna 40 miljoen platen verkocht de band doorheen de jaren. "Hun eerste plaat - met "Linger" op - vond ik zelf ook heel goed. "Zombie" was ook nog oké, maar daarna werd het een wel heel afgelikt stadiongeluid."

"Moeilijke reputatie"

"O'Riordan had ook een erg moeilijke reputatie", zegt de muziekjournalist. "Over de doden niets dan goeds, maar we moeten eerlijk zijn: ik denk dat er maar weinig journalisten die haar hebben geïnterviewd dat nog eens wilden doen."

Respect van collega-muzikanten

Zanger Jasper Steverlynck is een fan van The Cranberries. Hij covert zelfs een van hun nummers, "No need to argue", op zijn plaat die binnenkort uitkomt. "De liedjes zullen de tand des tijds doorstaan, iets van de knapste dingen die je als muzikant kunt doen", zegt hij.

3 kinderen

Dolores O'Riordan laat drie kinderen na. Ze was gescheiden van Don Burton, de tourmanager van de eightiesgroep Duran Duran.

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet