Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) na heisa over holebi-uitspraken: "Ik weet wat ik gezegd heb, ik blijf bij mijn mening"

wo 5 jun. - 10:09

Een uitspraak van Dominiek Sneppe, een nieuw verkozen parlementslid voor Vlaams Belang, beroert al enkele dagen de gemoederen. In een kranteninterview had ze gezegd dat ze 'trouwen en kinderen adopteren voor holebi's een brug te ver vindt.' Sneppe blijft ook na alle commotie bij haar mening. "Ik weet wat ik gezegd heb, het is mijn persoonlijke mening, en ik blijf daarbij." Al erkent ze dat 'een brug te ver' misschien een verkeerde woordkeuze was.
dominiek sneppe

Dominiek Sneppe (45), sinds 2006 gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Zedelgem en sinds 2018 provincieraadslid in West-Vlaanderen, veroverde bij de verkiezingen een zitje in het federaal parlement. Al enkele dagen is er ophef over een uitspraak in de Krant van West-Vlaanderen vorige week.

"Een brug te ver, misschien verkeerde woordkeuze"

 In De Ochtend vanmorgen blijft ze achter haar mening staan. "Het artikel gaat over heel wat anders, dit was een uitspraak op het einde die ze als kop gebruikt hebben. Maar ik heb gezegd wat ik gezegd heb. Ik ben een vrouw van 45, ik weet wat ik zeg, en dat is mijn persoonlijke mening. Ik sta daar nog achter."

"Ik denk dat iedereen mag doen waar hij of zij zin in heeft, zolang hij of zij daar niemand mee kwetst", gaat Sneppe verder. "Dus als holebi's willen trouwen, waarom niet. De wet heeft dat ook zo bepaald en ik, en de partij, gaan dat niet veranderen. Maar ik ben wie ik ben. Ik mag toch een mening hebben die misschien niet politiek correct is, of anders dan andere meningen?"

Sneppe erkent wel dat de uitspraak "een brug te ver" misschien een verkeerde woordkeuze was. "Ik heb gezegd wat ik gezegd heb. Maar misschien had ik de vraag open moeten laten."

Ik ben wie ik ben. Ik mag toch een mening hebben die misschien niet politiek correct is, of anders dan andere meningen?

"Ik wil geen kleurloze politica zijn"

In het partijprogramma van Vlaams Belang staat geen afwijzing van het homohuwelijk of adoptie door holebi's, wel een pleidooi voor traditionele gezinsvormen.  Zo staat in de beginselverklaring van Vlaams Belang dat 'het traditionele gezin' de 'eerste en belangrijkste kern van de samenleving is'. In het verkiezingsprogramma staat dat het gezin 'veel ruimer geïnterpreteerd dient te worden dan het klassieke gezin uit de 20e eeuw'.

Met haar uitspraak over het homohuwelijk gaat Sneppe dus in tegen het partijstandpunt. "Dat is mijn persoonlijke mening, niet het partijstandpunt. Ik vind dat dat moet kunnen", zegt Sneppe."Ik ben zeer loyaal aan mijn partij, maar ik wil geen kleurloze politica zijn. Ik zal nu misschien ook weer dingen zeggen die de partij of andere mensen niet graag zullen horen. Maar ik ben wie ik ben en ook als politica mag ik mijn eigen mening hebben."

Over holebi-adoptie herhaalt ze: "Ik ben er geen voorstander van en de partij ook niet."

"Ik ben wie ik ben, ik ben niet de meest voorzichtige"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemde de uitspraken van Sneppe gisteren "'een persoonlijke mening van een onervaren verkozene"' "Het was misschien een beginnersfout", zegt Sneppe. "Ik zal mijn woorden beter moeten wikken en wegen, mediatraining moeten volgen om de vragen en bedoelingen van de media te doorgronden."

Men zoekt een stok om Vlaams Belang te slaan en men zal die altijd vinden. Er zal altijd wel iets zijn om ons in een slecht daglicht te stellen.

"Ik heb geen veeg uit de pan gekregen van de partij. Men heeft mij alleen aangespoord om wat voorzichtig te zijn. Goed, ja, ik ben wie ik ben en ik ben niet de meest voorzichtige. Maar ik haat niemand, ik kom met iedereen overeen. Als mijn uitspraak overkomt alsof het ok is om holebi's als niet gelijkwaardig te behandelen, dan wil ik mij verontschuldigen."

"Een onervaren politica uit een West-Vlaams boerengat is niet de vijand van holebi's, Vlaams Belang is niet de vijand van holebi's. Dat zijn de radicale moslims die hen verbaal en fysiek lastigvallen op straat. Maar men zoekt een stok om Vlaams Belang te slaan en men zal die altijd vinden. Er zal altijd wel iets zijn om ons in een slecht daglicht te stellen."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Herbeluister het gesprek met Dominiek Sneppe in De Ochtend

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet