Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Bij Debecker

"Door mijn introverte karakter ga ik niet naar festivals, maar luister ik liever thuis naar een cd"

di 18 jun. - 9:52

Al heel haar leven loopt luisteraar Annick aan tegen haar introverte persoonlijkheid: "Als ik in een groep van tien personen sta en vijf van die personen hebben een extraverte persoonlijkheid, dan klap ik dicht en kom ik nooit aan bod in dat gesprek."
"Door mijn introverte karakter ga ik niet naar festivals, maar luister ik liever thuis naar een cd"

Een introverte persoonlijkheid? Dat heeft wel eens zijn nadelen, vertelt luisteraar Annick: "Als ik in een groep van tien personen sta en vijf van die personen hebben een extraverte persoonlijkheid, dan klap ik dicht en kom ik nooit aan bod in dat gesprek. Dat heeft ook zijn nadelen bij een sollicitatie, want mijn interactiesnelheid is nu eenmaal anders. Ik wil eerst alles laten bezinken vooraleer ik luidop mijn mening meedeel."

In een kleinere groep kan Annick dan wel haar mannetje staan: "In een kleinere groep ga ik me wel uiten en zelfs in die mate dat mensen zeggen dat ik in de politiek moet gaan. Maar dat wil ik niet, want dan kom je sowieso in grote groepen terecht. Dat zijn te veel impulsen en dat zie ik niet zitten."

Mijn interactiesnelheid is anders dan die van een extraverte persoon. Ik wil alles eerst laten bezinken vooraleer ik reageer.

— Annick Dewaele

Festivals

Ook festivals zijn niet besteed aan Annick. "Ik ben een aantal jaar geleden eens naar Coldplay gaan kijken. Iedereen vond dat geweldig, maar ik vond er niets aan. Ik heb zo'n liveconcert niet nodig om me goed te voelen, ik luister thuis liever naar de cd."

Gereserveerd

Professor klinische psychologie Gina Rossi beaamt wat Annick zegt: "Een extravert persoon die goed in zijn vel zit, die heeft energie en sociale activiteit nodig, terwijl een eerder introverte persoon die zich goed voelt eerder iets gereserveerd gaat doen, zoals een boek lezen of een cd beluisteren."

Ook coach Hilde Mariën legt op die manier uit wat het verschil tussen een eerder extraverte of introverte persoonlijkheid is: "Een introvert haalt energie uit de 'innerlijke wereld' en die persoon wil graag eerst nadenken, dingen verwerken en dan pas naar buiten komen met een mening of besluit. Terwijl een extraverte persoonlijkheid energie haalt uit de 'externe wereld' en eigenlijk al pratend informatie verwerkt en een idee vormt. Dat is dan ook vaak een bron van ergernis tussen beide persoonlijkheidsvormen, al zijn er ook veel extraverte personen die de bedachtzaamheid van een introverter persoon heel erg appreciëren."

Bekijk de hele uitzending:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet