Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Drie artsen "uit een raam gevallen", wat is er aan de hand in Rusland? "Wie alarm slaat, wordt daarop afgerekend"

wo 6 mei - 7:10

Een merkwaardig verhaal uit Rusland. De afgelopen twee weken zijn al zeker drie Russische artsen officieel "uit een raam gevallen". Hier en daar wordt gefluisterd dat het om zelfdoding gaat. Wat is er aan de hand?
© Kirill Kudryavtsev (AFP)

De druk op artsen in de strijd tegen COVID-19 is wereldwijd enorm. "De nijpende situatie is overal hetzelfde maar in Rusland zitten ze in een andere dimensie", legt Geert Groot Koerkamp, correspondent in Moskou, uit in 'De Ochtend'.

"Aan de ene kant heb je de uitspraken van politici en bestuurders die vaak zeggen dat alles onder controle is, dat er voldoende personeel en materiaal is om het virus te bedwingen. Aan de andere kant heb je de mensen die het werk moeten doen: de artsen en verplegers die gewoon zien dat die verhalen helemaal niet kloppen. Waar in Moskou met zevenmijlslaarzen nieuwe ziekenhuizen worden bijgebouwd, laat het in de regio's vaak te wensen over."

Kritische artsen worden daarop afgerekend. "Zij die klagen op sociale media of naar de pers stappen, dreigen hun baan te verliezen", zegt Groot Koerkamp. "De angst voor je baan of toekomst wordt feitelijk groter dan de angst voor het coronavirus zelf. De artsen voelen zich in een uitzichtloze situatie gemanoeuvreerd.

Verschillende aanpak in de regio's

De Russische president Vladimir Poetin heeft alvast afstand genomen van de kritiek. "Poetin heeft gezegd de strijd tegen COVID-19 lokaal aan te binden. Hij speelt de bal daarmee naar de regionale besturen. De aanpak is ook heel verschillend in diverse regio's. In Moskou had je bijvoorbeeld een volledige lockdown en elders dan weer niet."

Groot Koerkamp wijst op de hiërarische structuur die het land heeft. "Het is een soort piramide met de president aan het hoofd van de driehoek. Iedereen wil naar boven toe natuurlijk over successen berichten. Dat brengt politici in de verleiding om de dingen rooskleuriger voor te stellen dan ze zijn. De mensen aan de frontlijn merken dat dat niet zo positief is, slaan alarm en draaien ervoor op."

Iedereen wil naar de top van de piramide toe natuurlijk over successen berichten

De cijfers over besmettingen zijn niet bepaald om euforisch over te worden. "Elke dag komen er in Rusland 10.000 besmettingen bij. Die grafiek laat nog steeds een enorm stijgende lijn zien. Lokaal, uit het hoge noorden waar mensen in de gasindustrie werken, komen er alarmerende berichten. Zo zijn er van de 10.000 mensen die op een gasveld werken, 4.000 besmet. Wie in een kleine gemeenschap leeft, wordt dus snel op grote schaal ziek. Dat zie je nu in heel veel regio's in Rusland. En net ver van Moskou zit hét probleem: daar is vaak niet voldoende beschermend materiaal voorhanden of pakweg ziekenhuisbedden. Daar wordt de zwaarste strijd geleverd door medici."

Heb je vragen over zelfmoord of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan via het gratis nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

Beluister het gesprek met Geert Groot Koerkamp in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet