Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Drie jaar in het spoor van Murad

za 8 jun. - 7:09

Murad was tolk voor het Amerikaanse leger. Majoor Tyrone Powers is hem nog altijd dankbaar. Murad heeft hem en zijn mannen meermaals het leven gered. Maar de Amerikanen vertrokken, en Murad bleef achter.
Foto Johannes De Bruycker

Murad woont in een vluchtelingenkamp in het Noord-Westen van Irak. "Beesten hebben het beter dan wij", vertelt hij aan Kasper Goethals, journalist bij De Standaard. "Ik heb mij opgeofferd voor de Amerikaanse soldaten. Ik heb hun levens gered. Nu is het hun beurt om mij te redden."

De verkiezing van Donald Trump sloeg de droom van Murad - een huis in Nebraska - aan diggelen. Muslim Ban. Murad kon de Verenigde Staten niet binnen. En ook in Irak is hij niet veilig. Hij is Jezidi. Volgens moslims zijn Jezidi's duivelaanbidders. En hij heeft voor de Amerikanen gewerkt, dat maakt hem verdacht bij andere vluchtelingen. De ruiten van de container waarin hij slaapt werden stukgegooid.

Kasper Goethals volgt de odyssee van Murad al een paar jaar. De recente geschiedenis komt in zijn verhaal samen. Straks in Interne Keuken.

(En wat een prachtige foto van Johannes De Bruycker.)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet