Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Drie wijzen zijn creatief met Kerst: een psycholoog, een kerkjurist en een moslim/dj

vr 13 nov. - 9:30

Kerstmis vieren zal voor velen anders moeten dan we vroeger deden. Door de coronamaatregelen zullen we creatief moeten zijn met Kerst. 'De Wereld Vandaag' liet drie wijzen al hun licht schijnen op Kerstmis in coronatijden: motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste, kerkjurist Rik Torfs en moslim/dj Hakim Chatar, die eerder al het Suiker- en Offerfeest in het water zag vallen.
© Freestocks via Unsplash

Maarten Vansteenkiste: “Creatief feesten, in lightvorm”

Als motivatiepsycholoog adviseert Maarten Vansteenkiste de politieke leiders van het land. Hij raadt hen aan om een inspiratiegids te maken met creatieve voorbeelden om Kerstmis veilig maar gezellig te vieren.

Vansteenkiste denkt er bijvoorbeeld aan om met de familie af te spreken wie het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht voor kerstavond maakt en dan die gerechten bij elkaar, op de stoep, af te leveren. “Door dan hetzelfde menu te eten, kan je verbondenheid ervaren, wat belangrijk is op kerstavond, want veel mensen zullen ermee worstelen om die periode zinvol in te vullen.” Ook een fakkeltocht met de buren lijkt Vansteenkiste een goed idee.

De psycholoog vindt het belangrijk dat we de rituele momenten, zoals Kerstmis, maar ook familiefeesten en verjaardagfeesten, blijven vieren. “Ik zie vele mensen die annuleren, maar het is belangrijk om er varianten voor te bedenken. Het is cruciaal dat we dingen samen kunnen vieren, al is het in een aangepaste lightvorm. Dat is beter dan ze te schrappen."

Beluister hier het gesprek met Maarten Vansteenkiste en lees eronder verder:

Rik Torfs: “Terug naar de essentie”

Kerkjurist Rik Torfs, de tweede wijze, is een heel andere mening toegedaan. “Je kan de knop omdraaien en het helemaal anders bekijken: we zijn nu vrij om Kerstmis te vieren zoals we dat zelf willen. Het liefst ook zonder handleiding van de overheid, God beware ons. De overheid mag ons zeggen wat we niet mogen doen, maar moet ons niet komen zeggen wat we wel moeten doen.”

Torfs wil de maatschappelijke druk verminderen en vindt dat Kerstmis niet koste wat het kost gevierd moet worden. “Mensen die het willen vieren, zijn heel welkom om dat te doen. Maar je daar niet te veel druk op zetten. Elk jaar zijn er heel veel mensen - eenzamen - die met lede ogen kijken hoe anderen Kerstmis vieren, terwijl ze zelf alleen zitten. Nu zitten de andere ook een beetje alleen.”

Toch ziet Torfs deze coronakerst als een gelegenheid om creatief om te gaan met het kerstfeest. “Want in gewone tijden vervalt het soms in obligate familiefeesten met smalltalk.”

Hoe kan dat dan wel volgens Torfs? Hij ziet net als Maarten Vansteenkisten wel heil in wandelingen met de buurt - mits de juiste afstand. Daarnaast ziet Torfs ook technologische mogelijkheden: waarom niet via videochat kort spreken met mensen die je al lang niet meer gezien hebt?

Laten we kiezen voor de eenvoud, de soberheid en de verdieping.

— Kerkjurist Rik Torfs

Maar, zo besluit Torfs, misschien is dit wel het uitgelezen moment om stil te staan bij de essentie van wat Kerstmis eigenlijk is: “Namelijk dat de vernieuwing komt van iemand die op een heel eenvoudige plek, op de meest onmogelijke wijze geboren werd.”

“We zijn zo bezig met het vasthouden aan onze gewoonten, terwijl de echte vernieuwing altijd uit de marge komt. Jezus Christus werd op een heel eenvoudige manier geboren, maar lag wel aan de basis van hoe wij al 2.000 jaren leven. Dat is misschien een authentiekere manier om Kerstmis te beleven dan mee te gaan met de commerciële trends van de afgelopen decennia. Laten we kiezen voor de eenvoud, de soberheid en de verdieping."

Beluister hier het gesprek met Rik Torfs en lees eronder verder:

Hakim Chatar: “Zit er vooral niet te hard mee in”

Derde wijze is Hakim Chatar, o.a. bekend als huis-dj van het praatprogramma “Vandaag”. Als moslim zag hij eerder dit jaar al het Offerfeest en het Suikerfeest in het water vallen.

“We zijn het gewoon om die feesten jaarlijks samen met de familie te vieren. Het is echt de kers op de taart. Iedereen zit feestend samen rond een tafel vol eten. Hetzelfde als met Kerst. Maar ineens was dat er niet.”

Op die dagen heeft Hakim dit jaar gewoon met zijn vriendin samengezeten en gevideochat met zijn ouders en zijn broer. “Voor het overige was het niet echt een feest.” Zelf kon hij zich hier wel over zetten, maar zijn ouders hadden het er wel moeilijk mee, hoewel ze natuurlijk wel begrepen waarom ze in hun kot moesten blijven.

Probeer het gezellig te maken met je gezin en gebruik de online alternatieven.

— DJ Hakim Chatar

Heeft hij dan tips voor de christenen die Kerstmis willen vieren? “Denk op voorhand na hoe je het kan vieren, maar zit er vooral ook niet te hard mee in dat het niet zal zijn zoals het normaal is.”

“Ik probeer zoveel mogelijk positief te denken, want je moet vooruitgaan.”  Zijn finale advies? Probeer het gezellig te maken met je gezin en gebruik de online alternatieven. “Het is niet hetzelfde maar het zal waarschijnlijk wel zo moeten.”

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Beluister hier het gesprek met Hakim Chatar:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet