Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

Drink nooit koffie zonder wierook

di 3 jul. - 2:11

Veel mensen associëren Ethiopië met hongersnood en droogtes, en dat is niet onterecht. Maar het grootste land van de Hoorn van Afrika is ook wereldberoemd voor zijn koffie en wordt binnenkort een van de grootste elektriciteitsleveranciers in de regio. #Weetikveel trekt op ontdekkingstocht door het uitgestrekte Ethiopië.
Ethiopische vrouwen aan de koffie

De bekendste Ethiopiër leefde 3.2 miljoen jaar geleden. Haar naam was Lucy, en ze was een voorouder van de moderne mens. De ‘australophitecus afarensis’ werd gevonden in de Afar-driehoek. In dit intrigerende gebied leven vandaag de Afar, een ontembaar nomadenvolk, met rituelen die velen wit doen wegtrekken.

In Ethiopië stond eveneens de wieg van … koffie. Even snel een koffietje tussendoor is evenwel geen optie. Reken minstens een uur. Of twee. Of drie. Er horen groene bladeren bij, spreuken, wensen, …  en wierook, van de lokale wierookboom.

Goed dat die er is, die wierookboom. In het diepgelovige Ethiopië zwieren de popes gul met het wierookvat in hun, dikwijls ondergrondse kerken. Verder waken ze dag en nacht over de Ark des Verbonds met de stenen tafelen, die zich in hun land zou bevinden. Zou, maar in Ethiopië twijfelt niemand daaraan. 

Lutgart Lenaerts werkt aan de Norwegian University of Life Sciences. Ze verdeelt haar tijd tussen Noorwegen en Ethiopië. In #Weetikveel vertelt ze over het land dat haar sinds haar studententijd zo fascineert.

Herbeluister de uitzending over Ethiopië 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet