Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Duidelijker dan een klimaatbetoging in de gutsende regen kan een signaal van de burger niet zijn"

za 8 dec. - 7:37

Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze keer is regisseur Jan Verheyen aan de beurt. Hij schrijft een ode aan de klimaatbetoger, die een krachtdadig signaal gaf, om vervolgens door het politieke nieuws van afgelopen week ondergesneeuwd te raken.
Klimaatmars 1 december

"Beste anonieme klimaatbetogers,

Jullie waren vorige zondag met 65, 70, of 75 000, al naargelang wie telde en of fietsers inclusief waren. En het regende, wat betekent dat pakweg 30 000 andere potentiële betogers 's ochtends, toen ze uit het raam keken, toch maar beslisten om naar de cinema of een indoor pretpark te gaan.

Het was bovendien een serene manifestatie met veel gezinnen en niet één neergehaald bushokje, uitgewrikte kasseisteen, of geplunderde nachtwinkel. Daar had de afwezigheid van gele, groene of rode hesjes allicht iets mee te maken. Het was dus een in meerdere opzichten 'cleane' manifestatie, niet geclaimd door partijen of vakbonden maar een echte burgerbeweging. Duidelijker en beschaafder kan een signaal van de burger niet zijn.

Twee observaties in dit verband.

Eén: de media-aandacht voor deze betoging was qua zendtijd en krantencentimeters vergelijkbaar met die voor de ongedisciplineerde rooftocht van zegge en schrijven 500 gele hesjes de week voordien. Beelden van brandende combi's en straatgevechten zijn op een of andere manier aantrekkelijker, qua nieuwswaarde. Of zoals cynische Amerikaanse nieuwsmakers wel eens zeggen : if it bleeds, it leads.

Twee: vanaf maandag barstte de bom over het migratiepact van de Verenigde Naties en de nakende val van de regering overheerste meteen alle nieuws. Daar valt iets voor te zeggen en vooral ook over te zeggen, wat ik hier en nu niet zal doen omdat niemand gevloek wil horen op zaterdagochtend op de radio.

Het nochtans krachtige en belangrijke signaal van de burger evaporeerde in de waan van de week

Daardoor kreeg de klimaatbetoging geen mediatieke nasleep met de gebruikelijke karrenvracht aan opiniestukken en politieke reacties, nee, het doofde uit als een kaars. Het nochtans krachtige en belangrijke signaal van de burger evaporeerde in de waan van de week.

En daarom zijn jullie mijn helden, jullie allemaal, alle 65, 70 of 75 000 verantwoordelijke, geciviliseerde burgers die in de gutsende regen samen jullie bezorgdheid en betrokkenheid hebben geuit.

Ik was beschaamd dat ik er niet bij was, maar ik zat dus in de cinema.

Grote groet,
Jan Verheyen"

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet