Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Duitsland is klaar voor de cyberoorlog

vr 17 jun. - 17:54

Duitsland is klaar voor de cyberoorlog

Vrees niet, onze Oosterburen hebben de jongste decennia geen offensieve aandrang meer. Ze hebben wel sinds kort een centrum voor cyberdefensie en een Cyber-Sicherheitsstrategie . Het Cyber-Abwehrzentrum - het eerste in Europa - is gevestigd naast het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) in Bonn.

Op een Sicherheitskonferenz in München had bondskanselier Angela Merkel al gewaarschuwd dat een cyberoorlog even gevaarlijk is als een conventioneel gewapend conflict. Ze drong ook aan op een gecoördineerde aanpak en bindende internationale regels voor 'Netzsicherheit'.

Deze maand zou het Pentagon meer informatie geven over de Amerikaanse cybersecurity strategie. Herinner u dat de VS enkele weken geleden liet weten dat een cyberaanval vanuit een vreemde mogendheid voortaan als een oorlogsverklaring wordt beschouwd. Een legerfunctionaris formuleerde het nogal ferm:  "If you shut down our power grid, maybe we will put a missile down one of your smokestacks".

Wie zijn de cyberoorlogslustige mogendheden? Zijn er al landen 'platgelegd' door een cyberaanval? Maar vooral: hoe zit het met onze cyberdefentie? Is ons leger een beetje convenabel voorbereid op en uitgerust tegen een serieuze aanval uit cyberspace?

Lees en beluister ook


Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet