Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

3000 gewonden en 12 doden na ontploffing van beepers, Hezbollah dreigt met gepaste straf voor hoofdverdachte Israël

Gisteren 8:00

In Libanon zijn volgens de minister van Gezondheid 3000 gewonden en 12 doden gevallen nadat massaal beepers van Hezbollah-militanten zijn ontploft. De militante groepering gebruikt die beepers om met zijn leden te communiceren. Een lokale veiligheidsbron heeft het over de "grootste beveiligingsinbreuk" sinds de start van het conflict met Israël, dat door Hezbollah wordt beschuldigd, maar nog niet op het incident heeft gereageerd.
Op verschillende plaatsen in de Libanese hoofdstad Beiroet, het zuiden van het land en in de Bekavallei zijn beepers - oude communicatiemiddelen die ook wel 'semafonen' worden genoemd - ontploft. Dat melden verschillende media, waaronder het Britse persbureau Reuters en het Libanese National News Agency, het persbureau van de regering. Ook in Syrië zouden enkele toestellen zijn ontploft.

Op verschillende plaatsen in de Libanese hoofdstad Beiroet, het zuiden van het land en in de Bekavallei zijn beepers - oude communicatiemiddelen die ook wel 'semafonen' worden genoemd - ontploft. Ook in Syrië zouden enkele toestellen zijn ontploft.

Volgens de Libanese minister van Gezondheid Firass Abiad zijn zeker 3000 gewonden en 12 doden onder wie 2 kinderen gevallen. Hezbollah heeft zelf ook melding gemaakt van 3 doden. Het zou gaan over 2 leden van de groepering en een nog te identificeren meisje.

Niet alleen leden en strijders van Hezbollah geraakten gewond, maar volgens Reuters zouden ook hulpverleners betrokken zijn.

Ook de Iraanse ambassadeur in het land Mojtaba Amani zou door zo'n ontploffing gewond zijn geraakt, zegt een Iraans nieuwsmedium. Die laatste zou er wel met lichte verwondingen vanaf zijn gekomen. Het hoofd van Hezbollah, Hassan Nasrallah, zou ongedeerd zijn.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat ook meerdere leden van Hezbollah in de omgeving van de hoofdstad Damascus gewond zijn geraakt. Het zou over 14 gewonden gaan.

Wat zijn beepers?

Beepers, semafoons of pagers zijn oudere communicatietoestellen die worden gebruikt om iemand een signaal te geven of een tekstbericht te versturen. Zo wist de ontvanger dat iemand hem probeert te bereiken. Het toestel was tot de jaren 90 bijzonder populair, maar verdween bij ons door de opkomst van de mobiele telefoon. 

Oproep om bloed te doneren

Op socialemediaplatformen als X circuleren beelden van enkele ontploffingen. Er zijn ook foto's en video's te zien die de vernielde beepers tonen. Hezbollah had zijn leden gevraagd om geen gsm's meer te gebruiken, omdat die gemakkelijk te hacken zijn. Communicatie via beepers is nadien als oplossing ingevoerd. De beepers die zijn ontploft, zouden ook modellen zijn die als laatste zijn ingevoerd.

Er is sprake van verwondingen aan handen en benen, maar ook aan de gezichten van de gewonden. Volgens een lokale bron zouden in een ziekenhuis in Beiroet minstens 400 mensen zijn binnengebracht. Dat zegt het Qatarese nieuwsmedium Al Jazeera. Verschillende ziekenhuizen zouden al hebben opgeroepen om massaal bloed te gaan doneren. Er zouden dan ook zo'n 100 ziekenhuizen gewonden verzorgen, zegt Al Jazeera.

Ook correspondente Daisy Mohr spreekt vanuit Libanon bij Terzake over "ambulances die voortdurend af en aan rijden". "Ik kom net van zo'n ziekenhuis, waar mensen op zoek zijn naar familieleden en er heel wat chaos en onduidelijkheid heerst. Ziekenhuizen roepen ook op om massaal bloed te komen doneren."

Hezbollah wijst voor de aanval naar Israël, dat "geavanceerde technologie" zou hebben gebruikt om de 'beepers' tot ontploffing te brengen. Daarbij wordt verwezen naar de lithium-batterijen in de toestellen, die bij te hoge temperaturen vuur kunnen vatten. Israël heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd. 

"Deze verraderlijke en criminele vijand zal zeker zijn verdiende straf krijgen voor deze zondige agressie, of hij het nu verwacht of niet", liet Hezbollah in een statement weten.

Ook VRT-journalist en defensie-expert Jens Franssen gelooft dat Israël achter de aanval zit. Hij stelt ook dat het een voorbode kan zijn voor een grotere aanval, nu de communicatiekanalen en leden van Hezbollah deels uitgeschakeld zijn. 

Volgens Franssen toonde Israël eerder al zijn militaire cybercapaciteiten. Hij verwijst daarvoor naar Stuxnet, een schadelijk computerprogramma dat in 2010 is gedetecteerd en op tienduizenden Iraanse computers was teruggevonden. Ook toen werd in de richting van Israël gewezen, dat de uraniumverrijkingscentrifuges in Iran zou hebben geviseerd.

Drones uit de lucht geschoten

Een lid van Hezbollah spreekt bij Reuters over de "grootste beveiligingsinbreuk" sinds de start van het conflict tussen de 2 partijen, dat sinds 7 oktober 2023 opnieuw is ontspoord. Toen voerden terroristen van de Palestijnse groep Hamas een aanval uit op Israël, waarbij meer dan 1.200 Israëli's het leven lieten.

Sindsdien vinden bijna dagelijks beschietingen plaats tussen Hezbollah en het Israëlische leger. Ook vandaag zou Israël verschillende drones van Hezbollah uit de lucht hebben geschoten in het noorden van het land.

VS: "Niet vooraf ingelicht"

De woordvoerder van de Verenigde Naties Stéphane Dujarric laat alvast weten dat de ontwikkelingen in Libanon "bijzonder verontrustend" zijn. "Zeker gezien de reeds instabiele situatie." Experten maken zich al langer zorgen dat de situatie tussen Israël en Libanon kan ontsporen in een rechtstreekse oorlog. 

De Verenigde Staten zeggen dat ze het incident met de beepers onderzoeken. Het Pentagon gaf ook aan dat de Amerikanen niet betrokken waren bij de aanval. "Ik kan nu al zeggen dat wij niet op voorhand waren ingelicht", gaf de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Matthew Miller aan. De VS wil alvast niet dat Iran verdere acties onderneemt die de situatie in de regio zouden laten escaleren, laat de woordvoerder ook weten.

Verschillende medestanders van Hezbollah hebben de aanval veroordeeld. Onder meer Iran, Hamas en de Jemenitische Houthi's spreken over "een gevaarlijke escalatie". De Iraakse premier Mohammed Shia Al-Sudani heeft laten weten dat bijkomende nood- en medische hulp onderweg is.

De vrees voor een verdere escalatie in het Midden-Oosten blijft zinderen. Onder meer luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft al laten weten dat het geen vluchten meer uitvoert van en naar Teheran en Tel Aviv, tot en met 19 september. Ook Brussels Airlines schrapt tot en met die dag zijn vluchten naar Tel Aviv.

Wie een beeper op zak had, is ontmaskerd

Na de complete chaos van gisteren ontwaakt Libanon langzaam. Het openbare leven ligt zo goed als stil: scholen en ministeries blijven dicht.

Daisy Mohr, correspondente in Beiroet (Libanon), vergelijkt de beeperaanval met een James Bondfilm. De actie legt ook de macht van Hezbollah bloot.

"Bijna 3.000 gewonden... dat heeft bepaalde Hezbollah-militanten eigenlijk ontmaskerd. Hier zaten ook mensen tussen waarvan anderen niet wisten dat ze belangrijk waren. Er valt daar heel veel informatie uit te halen. We weten dat de leden van Hezbollah zich vermengen onder de bevolking", vertelt Mohr in De Ochtend 

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet