De bende van Annemie
"Dure sportschoenen zijn geen wondermiddel tegen loopblessures"
wo 8 feb. - 11:28
John Rooms is eigenaar van Maison John Footrooms. Dat is een zaak in Antwerpen voor voet- en sportreflexologie. Rooms is zelf een fervente loper.
"Dé goede loopschoen bestaat niet, want die is voor iedereen anders," stelt Rooms. "Een goede loopschoen moet je looptechniek ondersteunen, niet bijsturen. Dat hoeft daarom geen dure schoen te zijn. Alles hangt immers af van je looptechniek."
Van dure schoenen ga je niet per se beter lopen
Want vergeet niet, er is een tijd geweest voor de dure loopschoen haar intrede deed. Zo behaalde marathonloper Karel Lismont in sneakers brons op de Olympische Spelen in 1972. Het is pas in de jaren 70, toen lopen een rage werd, dat sportschoenen een ware make-over kregen. "Om zich te onderscheiden van de concurrentie gingen sportmerken verschillende aanpassingen doen aan de sportschoen, zoals de hieldrop verhogen." Door die evolutie zijn meer hardloopblessures gekomen.
Het is belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt welke schoen bij je looptechniek past
Volgens Rooms wordt er te weinig aandacht besteed aan de juiste loophouding. "Je moet de balans in de toppen van je tenen vinden, waardoor je lichaam stuwend wordt in plaats van trekkend. Met de juiste houding heb je geen gesofisticeerde schoenen nodig."