Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

"Durf de stoker van je eigen onrust zijn"

ma 8 mrt. - 17:47

"Achter ieder meisje, achter iedere vrouw staat een leger vrouwen die het vuur in zichzelf voedden. En voor ons wachten zij die onze geschiedenis kracht bij zetten" zegt kunsthistorica, journalist en schrijver Tine Maenhout. "Durf de stoker van je eigen onrust te zijn" schrijft ze in haar column, naar aanleiding van Internationale Vrouwendag.
© Jorge Maya

Internationale Vrouwendag. We horen hen. We weten wie ze zijn. Rosa Parks, Maya Angelou, Maya Yousafzai, Marie Curie, Amanda Gorman. Ze herschrijven de geschiedenis met hun acties, hun kennis, hun pen en hun stem. Helle Thorning-Schmidt, Ellen Johnson Sirleaf, Laura Chinchilla en Kamala Harris. Ze planten hun voeten in de beladen grond van hun thuisland en zweren een eed aan de natie, de wereld en zichzelf. Deze opsomming is een fractie van de lijst aan vrouwen die alles worden wat onhaalbaar lijkt. Hun lot en dat van de samenleving waarbinnen ze bewegen ligt in hun vermogen om moedig te zijn. Ze durven zich te laten raken, verrijzen snel als feniksen uit hun as en leggen al hun vrouwelijke kracht en overtuiging in de weegschaal om uit problemen oplossingen te smeden. Ze zijn de stokers van hun eigen onrust. En zo verrichten ze wonderen.

In je leven zijn er verhalen die je moet kennen.
Woorden die de herinnering oproepen aan een verleden dat door je voorouders geleefd werd.
Er zijn beelden die je moet leren begrijpen.
Omdat ze je doen beseffen dat jouw bloed ook door aderen in andere tijden stroomde.
Generaties voor ons maken ons tot wie we vandaag zijn. Vrouwen hebben lang gestreden voor hun recht op rechten. Allemaal. De vrouwen die de geschiedenisboeken haalden, maar ook onze grootmoeders gaven de gave om hun wapens in te zetten door aan onze moeders. Wat waren die wapens? Moed, doorzettingsvermogen, visie en de openheid om mogelijkheden te zien. Hoe deden ze dat? Met hun daden. En hun woorden: “durf de stoker van je eigen onrust zijn”. En onze moeders besloten op hun beurt waar zij voor vochten. Achter ieder meisje, achter iedere vrouw staat een leger vrouwen die het vuur in zichzelf voedden. En voor ons wachten zij die onze geschiedenis kracht bij zetten. 

Achter ieder meisje, achter iedere vrouw staat een leger vrouwen die het vuur in zichzelf voedden. En voor ons wachten zij die onze geschiedenis kracht bij zetten.

We staan op de schouders van alle vrouwen die in problemen kansen zagen. “Durf de stoker van je eigen onrust zijn.” Hun woorden zijn een uitnodiging aan ons allemaal. Er zijn verhalen die je moet kennen. Maar er zijn ook verhalen zijn die je zelf moet schrijven. Hoor hun stem. Durf te geloven in wat je raakt. Durf de vlam aan de lont van verandering te zetten. Door brutaal te zijn, oorspronkelijk in wie je bent en tintelend als een afgestreken lucifer. En durf van daaruit de wereld transformeren: zie in het breed gevoerde klimaatoverleg de nog twijfelende veerkracht. Hoor in de noodzaak aan wereldwijde, sociale gelijkheid het moeilijkste, fundamentele gesprek. Begrijp in economische en wetenschappelijke innovatie de opgekropte rebellie. Weet hoeveel ladingen het mensenrechtendebat dekt. En durf in jezelf en elkaar de leiders te waarderen die de onderstroom voelen van wat een hunkerende samenleving nodig heeft.

Laat het essentiële hoofdstuk er een zijn van diepe waardering voor elke vrouw, maar ook voor elke man waarin de onrust vlamt.

En laat het essentiële hoofdstuk er een zijn van diepe waardering voor elke vrouw, maar ook voor elke man waarin de onrust vlamt. Want waar een man zich daadkrachtig toont, komt een vrouw met visie. Waar een vrouw moed in de weegschaal legt, komt een man met richting. En wanneer al die talenten versmelten komt er ongeziene ruimte voor groei. Het is essentieel dat we elkaar zoeken, willen vinden en accepteren om nieuwe hoofdstukken aan te vatten. Samen zijn we sterker. Hoe groots de beweging ook is die vrouwen in hun strijd gemaakt hebben, zo klein is vandaag soms het inzicht dat vechten voor rechten ook vechten tegen de betekenisvolle aanwezigheid van mannen kan zijn. Soms moet je eerst de schaduw zien voor je het licht begrijpt. En wij kunnen begrijpen dat in gedeelde doelen een veelvoud aan ideeën ligt. Het is geen strijd meer, het is een gezamenlijk streven naar gelijke kansen voor iedereen. Het is niet meer wapenen tegen het probleem, het is samen focussen op de oplossing. Het is niet meer vechten tegen de zwaktes in het genderdebat, het is durven zien wat we in elkaar kunnen versterken.

Er zijn verhalen die je moet kennen en er zijn verhalen die je moet leven. Vandaag, op internationale vrouwendag, vieren we samen ons universele recht op onrust. In de tijdsgeest sluimert een oproep aan ons allemaal: vier internationale vrouwendag. Maak plannen. Inspireer. Kies voor jezelf. Kies voor de visionaire vrouwen en de moedige mannen aan je zijde. Schrijf nieuwe hoofdstukken. Stook je eigen onrust op en kies voor een grandioze toekomst.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet