Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Dylan 80

Dylan 80 Quiz

za 22 mei - 9:59

Hij zal het zelf nauwelijks kunnen geloven, maar Bob Dylan wordt vandaag zowaar 80 jaar. Hij wordt beschouwd als een van de grootste singer-songwriters van de Verenigde Staten ooit. En omdat je maar één keer 80 wordt, zet Radio 1 de levende legende deze Pinkstermaandag de hele dag in het zonnetje.
Bob Dylan

Maandag is Bob Dylan-dag op Radio 1 en de Radio 1 app:

  • Elk uur begint met een song van Bob Dylan
  • Dylan 80 : tussen 9 en 11 uur brengt Vincent Byloo een Dylan-special
  • Dylankwis : op de site van Radio 1 kan je online meespelen met een quiz waarmee je een pakket van 10 Dylanvinyls kan winnen
  • Classics : tussen 16 en 19 uur lezen Dylanfans Marc Didden, Saskia De Coster en Stijn Tormans hun verjaardagsbrief aan Bob Dylan voor.
  • In Time Out tussen 22 en 23 uur sluit Gertjan Van Hellemont zich in de radiostudio op met Jan de Smet en zijn unieke collectie Dylancovers. Dat uur is daarna ook als podcast te beluisteren.

Dubbeltalent

Bob Dylan begon als protestzanger in de jaren zestig, en kwam bijvoorbeeld op tegen de Vietnamoorlog en tegen de discriminatie van zwarten in Amerika. Maar elke poging om hem als boegbeeld voor een beweging naar voren te duwen heeft hij altijd afgeslagen.

In zijn lange carrière heeft hij zich ontelbare keren heruitgevonden, en het laatste wat hij zich daarbij afvroeg was of zijn fans wel mee waren. Hij is dan ook vaak uitgejouwd en verketterd, bijvoorbeeld toen hij plots van akoestische nummers overschakelde naar elektrische gitaarmuziek.

Maar door zijn enorme dubbeltalent als tekstschrijver en muzikant blijft hij alle stormen overleven en kan hij de meest diverse genres aan: folk, blues, country, rock, pop, en zelfs als crooner blijft hij overeind.

Er zijn maar twee mensen op de hele wereld die zowel een Oscar als een Nobelprijs voor Literatuur gewonnen hebben: de Ierse toneelschrijver Georges Bernard Shaw en Bob Dylan. De Oscar kreeg hij voor de titelsong in de film “Wonder Boys”, de Nobelprijs "voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse liedtraditie". Hij is de eerste schrijver van songteksten aan wie deze prijs wordt toegekend.

Bron: vrtnws.be en 'Dylan 80'

Speel de Dylan 80 Quiz

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet