Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Ecolo, mathematisch onnodig maar toch in Waalse regering: "Wegens gevoel van hoogdringendheid door klimaat"

vr 13 sep. - 6:57

Gisterenavond keurden zowel de PS, de MR als Ecolo het Waals regeerakkoord goed, om samen een paars-groene regering te vormen. De partij Ecolo was daarvoor in principe mathematisch niet nodig. Pas in het holst van de nacht stemde 90 procent van de Franstalige groenen vóór. "Wegens het gevoel van hoogdringendheid om het klimaat te redden", zegt federaal parlementslid Georges Gilkinet in De ochtend.
Foto: Ecolo

Vannacht, half drie. Na een lange discussie volgt er op het partijcongres van Ecolo een stemming over het voorgestelde Waalse regeerakkoord. Een overweldigende meerderheid stemt in: 90 procent wil in zee met paars. "Er waren veel kritische vragen, maar dat is normaal in een democratie", zegt Georges Gilkinet, federaal parlementslid voor Ecolo in De ochtend.

Maar heeft Ecolo dan ook punten binnengehaald in dat akkoord? "We hebben een campagne gevoerd over het klimaat en solidariteit", zegt Gilkinet. "We moeten dringend iets doen om het klimaat te redden, zodat mensen kunnen leven op onze planeet. We kunnen niet wachten. Dat is de eerste reden dat we akkoord waren om in de regering te gaan waar wij niet nodig zijn om een meerderheid te vormen. Dat gevoel van hoogdringendheid. En dat vinden we zeker terug in het akkoord. Denk aan openbaar vervoer, fietsbeleid, isolatie van huizen, en dergelijke."

Ecolo krijgt twee ministers in de Waalse regering. Die van Klimaat en Mobiliteit, Philippe Henry. En nieuwkomer Céline Tellier: "Zij was secretaris-generaal van Milieukoepel Inter-Environnement. Het was voor de partij belangrijk om iemand uit het middenveld in de regering te krijgen", zegt Gilkinet.

Het Waalse regeerakkoord is 122 pagina's lang, maar krijgt kritiek omdat maar een kwart van een pagina zich buigt over het budget en fiscaliteit. Nattevingerwerk? "Helemaal niet", zegt Gilkinet. "We gaan investeren in de toekomst. Isolatie van huizen kost geld, maar zal ook geld opbrengen. Minder verwarmingskost bijvoorbeeld. En we gaan ook echt voor een evenwicht vóór het einde van de legislatuur."

Op de Vlaamse na, zijn nu alle deelregeringen rond. Op federaal niveau kiest Ecolo in principe voor de oppositiebanken, omdat de partij weigert met N-VA samen te werken. Maar Gilkinet lijkt toch nog hoop te koesteren voor een ander scenario. "We kunnen geen federale regering vorming met N-VA, maar we zijn beschikbaar voor een andere formule. De Waalse regering en Franse Gemeenschapsregering zijn nu paarsgroen. Het is ook een mogelijkheid federaal. We zijn klaar om daarover te discussiëren. Maar we hebben de kaarten niet in handen", aldus Gilkinet.

Bron: VRT NWS en De Ochtend

Beluister het volledige gesprek met Georges Gilkinet in De Ochtend:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet