Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Een beter statuut voor sekswerkers

di 7 mei - 10:00

Vorige week bij Van Gils & Gasten: een opvallende oproep voor een beter wettelijk statuut voor sekswerkers in ons land. De Wereld van Sofie bouwt hier vandaag op verder. We hebben het dus over prostitutie.
prostitutie

Historica Magaly Rodriguez Garcia doet onderzoek naar de geschiedenis van prostitutie en ze merkte dat er sinds vorige eeuw weinig aan de situatie van sekswerkers in België veranderd is. Ze legt uit waarom het huidige dubbelzinnige gedoogbeleid niet meer houdbaar is en waarom er een decriminalisering moet komen, en een nieuw statuut.

Sigrid is sekswerker en koos ook zelf voor dit beroep. Ze vertelt waarom een beter wettelijk kader zo belangrijk is voor haar. Ze beantwoordt ook vragen van luisteraars.
En reporter Herwig Verhovert ging haar opzoeken in haar werkplek.

Niet alle sekswerkers kiezen ervoor om zichzelf te prostitueren. Veel van hen zijn het slachtoffer van mensenhandel en worden ertoe gedwongen, zoals de naar schatting 250 Nigeriaanse prostituees aan het Brusselse Noordstation. Reportagemaker Guy De Troyer maakte er een jaar geleden een podcast over: ‘Meisjes van de Nacht’, waarvoor hij op pad ging met Team Afrika, de afdeling van de federale politie. Een fragment.

Klaus Vanhoutte is directeur van Payoke, één van de drie wettelijk erkende opvangcentra voor slachtoffers van mensenhandel in België. Hij geeft meer toelichting bij de situatie van de Nigeriaanse sekswerkers.

Prostitutie wordt vaak ‘het oudste beroep ter wereld’ genoemd. Waar komt dat idee vandaan? En wanneer vinden we de eerste sporen van prostitutie terug in de geschiedenis. Herbert Verreth is historicus (KULeuven), gespecialiseerd in de oudheid.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet