Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Wie is kersvers Vlaams formateur Matthias Diependaele?

wo 19 jun. - 10:00

De vader van ontslagnemend minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V), Martin Van Peteghem was ooit burgemeester van De Pinte, maar ook leerkracht economie in het Don Boscocollege in Zwijnaarde. Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) was één van zijn leerlingen. "Hij was attent en verantwoordelijk, maar dat hij politicus zou worden, en nu formateur, zoiets kan je natuurlijk niet vermoeden", zegt vader Van Peteghem. Zijn zoon zat samen met Diependaele op school,"maar echte vrienden zijn ze toen niet geworden".
Matthias Diependaele? 

Matthias Diependaele was voor N-VA Vlaams minister van Begroting, en begint vandaag als formateur aan zijn gesprekken voor een nieuwe Vlaamse regering. Diependaele werd in 1979 geboren in Sint-Niklaas en ging in Zottegem naar de lagere school. Daar woont hij nu nog, samen met zijn vriendin, zijn 2 kinderen en 2 pluskinderen. 

Van Zottegem naar Gent voor middelbaar onderwijs

Diependaele trok in zijn tienerjaren naar het Don Boscocollege in Zwijnaarde bij Gent, waar hij les economie kreeg van Martin Van Peteghem, ooit CD&V-burgemeester van De Pinte.  "Ik heb Matthias leren kennen als leerling in de twee laatste jaren van het humaniora, en het laatste jaar was ik zijn klastitularis. Hij zat op internaat, en kwam van daar te voet naar school. Soms nam ik hem mee in de auto, zodat hij niet te ver moest stappen." 

Hij was een leerling met verantwoordelijkheid in de groep

— Martin Van Peteghem, leerkracht economie van Matthias Diependaele, en vader van minister Vincent Van Peteghem

"Ik had helemaal niet gedacht dat Matthias het zo ver zou schoppen in de politiek, maar je kan zoiets van al je leerlingen op die leeftijd toch niet zien aankomen", lacht Van Peteghem. "Maar het was een man met verantwoordelijkheid in de groep, dat kan ik zeker zeggen. En hij was zeker ook een attente leerling, altijd aandachtig en ernstig. Iemand die het goed meende met zijn studies."

Zoon Vincent Van Peteghem zat toen ook op Don Bosco, maar is een jaar jonger dan Diependaele. "Echte vrienden zijn het nooit geweest", herinnert Martin Van Peteghem zich nog. 

Na het middelbaar is Diependaele naar de Katholieke Universiteit Leuven getrokken om rechten te studeren. 

Na zijn studies gaat Diependaele aan de slag als politiek medewerker van Europarlementslid Frieda Brepoels. Hij is op dat moment al actief in het dagelijks bestuur van Jong N-VA.

Parlementslid

In 2009 treedt hij zelf op de voorgrond, wanneer hij zich verkiesbaar stelt en Vlaams Parlementslid wordt. 29 is hij dan, op dat moment het jongste Vlaamse parlementslid.

4 jaar later wordt hij fractievoorzitter, op die manier moet hij een gezicht geven aan de verjonging van de partij. Als fractieleider toonde Diependaele zich al een groot verdediger van budgettaire orthodoxie. "We gaan niet dezelfde fouten maken als vroeger", zei hij bij het debat over de regeerverklaring in 2014. "We gaan geen schuld opbouwen."

Minister

Amper 10 jaar na zijn verkiezing tot Vlaams Parlementslid schopt hij het ook tot minister. In de regering-Jambon wordt hij Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed. Hij is op dat moment schepen in Zottegem en neemt er later ook de sjerp over, maar hij geeft zijn bevoegdheden door.

Als minister neemt hij de leiding over de Vlaamse boekhouding, maar een jaar later wordt hij al geconfronteerd met de coronacrisis. De begroting wordt door elkaar geschud, en het relanceplan slaat een krater van 4,3 miljard euro. Daarna volgen ook nog de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Geen evidente tijden voor een minister van Begroting, maar zijn reputatie houdt stand. 

 "Hij staat echt bekend als een cijferaar, een boekhouder. Hij is de man die toezicht houdt op de boeken en op de rekeningen let", vertelt politicoloog Carl Devos. Diependaele wordt gewaardeerd, ook buiten zijn eigen partij. "Hij is collegiaal en komt afspraken na. En hij roept minder verdeeldheid op dan pakweg Ben Weyts. Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat hij een minder scherp profiel heeft, ondanks het feit dat hij ook al gecontesteerde beslissingen genomen heeft."

Binnen zijn woonbeleid bijvoorbeeld. Diependaele was deze legislatuur een van de grootste mikpunten van Vooruit. De partij hekelde dat het geld voor de sociale woningbouw jaar na jaar niet raakte uitgegeven en dat er te strenge regels kwamen voor sociale huurders.

Bij de jongste verkiezingen krijgt hij in Oost-Vlaanderen 47.001 stemmen, hij moet partijgenoten Jan Jambon en Zuhal Demir laten voorgaan in de rangschikking van het grootste aantal voorkeurstemmen.

Maar nu is het dus toch aan hem om verder te onderhandelen over de volgende Vlaamse regering. Of hij daarna ook beloond zal worden met de titel van minister-president valt nog af te wachten. Volgens N-VA "is dit geen voorafname op de invulling van eender welke toekomstige functie."

Carl Devos vindt het te vroeg om voorspellingen te doen, maar ziet in deze nieuwe rol wel een teken van vertrouwen. "We weten wel dat Bart De Wever veel vertrouwen heeft in Diependaele. Tegen iedereen die het wil horen, zegt hij dat N-VA als enige partij de begroting op orde heeft. En dat is het werk van Diependaele natuurlijk."

"Hij is geen tafelspringer, maar staat bekend als een sober, gedegen politicus", vertelt De Vadder, die in Diependaele wel een grote kanshebber ziet om door te schuiven richting het minister-presidentschap.

"De voorbije jaren mocht hij zich natuurlijk bezighouden met de begroting en de financiën, een rol die hem op het lijf geschreven was. Of dat ook betekent dat hij een ploeg kan leiden, is niet zeker. Maar je kan die vragen bij iedereen stellen, uiteindelijk moet iedereen zich bewijzen."

Devos: "Hij heeft ervaring, roept ook geen anti-gevoelens op, en hij is voor veel mensen een aanvaardbaar profiel. Ik denk dat hij kans maakt, maar er kan op korte tijd nog veel gebeuren." 

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet