Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

"Een cliënt die een terreuraanslag beraamt? Meld ik niet aan de politie"

vr 23 nov. - 1:39

Niets zo heilig voor een advocaat als zijn beroepsgeheim. Dat vertelt strafpleiter Jan De Man in De Wereld van Sofie. "Zelfs als een cliënt me concrete informatie geeft over een geplande terreuraanslag, zal ik die informatie niet doorspelen aan de politie", aldus De Man. "Dat valt onder mijn beroepsgeheim en dat mag ik onder geen enkel beding schenden."
Jan de Man

Zou De Man dat echt nooit doen? "Goh, als ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weet dat die aanslag écht zal plaatsvinden, zal ik dat voorleggen aan de stafhouder van mijn balie. De enige met wie ik zulke vertrouwelijke informatie kan bespreken, omdat hij op zijn beurt óók gebonden is door het beroepsgeheim. Pas als hij me de toestemming geeft om mijn beroepsgeheim te schenden, zal ik het misschien overwegen. Maar dan nog riskeer ik tuchtrechtelijke vervolging."

Waarom is dat beroepsgeheim voor advocaten zo belangrijk? "Omdat je een vertrouwensrelatie moet kunnen opbouwen met je cliënt’, aldus De Man. ‘Als je cliënt niet zeker weet dat zijn geheimen veilig zijn bij jou, kun je onmogelijk in vertrouwen samenwerken, laat staan een verdediging opbouwen."

Politiebescherming

Jan De Man verzet zich dan ook met vuur tegen de inperking van het beroepsgeheim die justitieminister Koen Geens wil doorvoeren. Ook al heeft het hem ooit bijna zijn leven gekost. "Een gevangene vertelde ooit aan zijn raadsman dat hij van plan was om te ontsnappen en mij te komen vermoorden, een wapen had hij al geregeld. Die advocaat heeft dat toen niet aan mij gemeld. Pas toen die gedetineerde een paar weken later effectief ontsnapt was, heeft hij zijn stafhouder ingelicht en heb ik tijdelijk politiebescherming gekregen."

Heeft hij zijn collega dat niet kwalijk genomen? "Neen", zegt De Man ferm. "Ik had omgekeerd net hetzelfde gedaan. Beroepsgeheim is beroepsgeheim."

Herbeluister het gesprek

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet