De wereld van Sofie
"Een cliënt die een terreuraanslag beraamt? Meld ik niet aan de politie"
vr 23 nov. - 1:39
Zou De Man dat echt nooit doen? "Goh, als ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weet dat die aanslag écht zal plaatsvinden, zal ik dat voorleggen aan de stafhouder van mijn balie. De enige met wie ik zulke vertrouwelijke informatie kan bespreken, omdat hij op zijn beurt óók gebonden is door het beroepsgeheim. Pas als hij me de toestemming geeft om mijn beroepsgeheim te schenden, zal ik het misschien overwegen. Maar dan nog riskeer ik tuchtrechtelijke vervolging."
Waarom is dat beroepsgeheim voor advocaten zo belangrijk? "Omdat je een vertrouwensrelatie moet kunnen opbouwen met je cliënt’, aldus De Man. ‘Als je cliënt niet zeker weet dat zijn geheimen veilig zijn bij jou, kun je onmogelijk in vertrouwen samenwerken, laat staan een verdediging opbouwen."
Politiebescherming
Jan De Man verzet zich dan ook met vuur tegen de inperking van het beroepsgeheim die justitieminister Koen Geens wil doorvoeren. Ook al heeft het hem ooit bijna zijn leven gekost. "Een gevangene vertelde ooit aan zijn raadsman dat hij van plan was om te ontsnappen en mij te komen vermoorden, een wapen had hij al geregeld. Die advocaat heeft dat toen niet aan mij gemeld. Pas toen die gedetineerde een paar weken later effectief ontsnapt was, heeft hij zijn stafhouder ingelicht en heb ik tijdelijk politiebescherming gekregen."
Heeft hij zijn collega dat niet kwalijk genomen? "Neen", zegt De Man ferm. "Ik had omgekeerd net hetzelfde gedaan. Beroepsgeheim is beroepsgeheim."