Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

"Een koppel begon ineens te vrijen op het podium van een nachtclub"

do 10 mrt. - 11:28

Toen Roy Aernouts ooit 10 dagen in Benidorm verbleef was dat een cultuurshock. Of niet, want in de Spaanse badstad is er eigenlijk geen cultuur. Zijn nieuwsverhaal is cultureel, vulgair en hilarisch tegelijk.
"Een koppel begon ineens te vrijen op het podium van een nachtclub"

Zoals elk jaar brengt Saint Amour rond Valentijn de liefde naar Vlaanderen. Dit jaar was ook nieuwsgast Roy Aernouts bij de voorstelling betrokken. De voorstelling is al 22 jaar lang een succes, maar onlangs bleek dat de subsidies in gevaar komen.

'Te weinig diversiteit in het publiek', klinkt het bij de overheid, maar volgens Roy is dat helemaal niet waar, er zit net een heel divers publiek in de zalen waar Saint Amour speelt. Hij is bang dat er cultuur gaat verdwijnen en dat zou geen goede zaak zijn.

Sticky Vicky

Een aantal jaar geleden was Roy tien dagen lang in Benidorm. Hij was er samen met een vriendin, die op zoek ging naar haar vader. Die trok weg toen zij 15 was en bleek een nieuw leven begonnen te zijn in Benidorm. Daar werd hij hypnotiseur in nachtclubs, een vreemde baan.

In een nachtclub begon een koppel ineens op het podium te vrijen

Iedereen weet dat je niet naar Benidorm moet als je op zoek bent naar cultuur, maar daar werden de grenzen van het fatsoen wel heel erg ver overschreden. Een grotere cultuurshock kan je je dus moeilijk voorstellen. Dat werd al op de eerste avond in een dancing duidelijk toen een koppel op het podium begon te vrijen.

Dat was echter nog maar de voorbode. Het meest vulgaire wat Roy en zijn vrienden zagen was een 70-jarige vrouw die zichzelf Sticky Vicky noemt. Zij stapte plots op het podium en haalde als act scheermesjes uit haar vagina.

Dagelijkse kost

Vreemd genoeg zijn die dingen daar de normaalste zaak van de wereld en na een drietal dagen waren ook Roy en zijn vrienden het allemaal gewoon. Hij ziet in die acts ook geen enkele meerwaarde. Er zit geen enkele diepgang of variatie in de acts en het speelt alleen maar in op het schokeffect. 

Als we vroegen wat hun favoriete boek was, dan was dat bij zo goed als iedereen de Kamasutra. Een tweede favoriete boek hadden ze niet.

Cultuur kan vermakelijk zijn en er is niets mis met louter entertainment, maar dat mag niet ten koste gaan van gesubsidieerde kunst. Als er door die subsidiecommissie dan enkel steun wordt gegeven aan projecten die een groot publiek bereiken, gaat er heel wat cultuur verloren. Terwijl cultuur voor een klein publiek ook haar meerwaarde heeft.

 

Bio

Roy Aernouts is acteur, scenarist en muzikant. Hij schreef de nieuwe Canvasreeks Clinch, waar hij samen met Wim Helsen en Nico Sturm één van de hoofdrollen speelt.

Als muzikant won Roy ooit de Nekka-wedstrijd met zijn band Noppes, die hij meteen na het winnen van die wedstrijd ontbond. Als vijfjarig kindsterretje deed hij ook mee aan de Soundmixshow en tradt hij op in Tien om te zien.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet