Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Een label voor UNfairtrade producten?

wo 21 sep. - 9:00

Dalilla Hermans, woordvoerder van de Groep van 10, wil in plaats van een fairtrade- een UNfairtradelabel introduceren. "Fairtrade zou de norm moeten zijn, dan is het logischer om net producten die niet aan die norm voldoen te labelen. Als je binnenkomt in een winkel moet je meteen zien wat er niet op een eerlijke manier vervaardigd of verhandeld is".
Bart Staes en Dalilla Hermans (#BEL10)

Dit UNfairtradelabel moet Europees aangepakt (opgelegd?) worden, we hebben nu eenmaal een interne markt. Daarom de vraag aan Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, of dit een haalbaar voorstel is. 

Staes vindt het een prikkelend idee, maar vreest dat bedrijven niet gauw openlijk zullen toegeven dat hun producten unfair geproduceerd zijn. En zo'n label opleggen vanuit Europa lijkt hem ook geen optie,  de EU heeft nu al teveel de reputatie van betuttelende regelneef. 

Maar Europa kan zeker iets doen. Staes denkt aan een website met een bijhorende app waarin zoveel mogelijk informatie verzameld wordt over (on)eerlijke handel.  Via die app kan je een product inscannen en meteen zien of het fair of unfair is. Zo geef je de consument macht én keuze.  Staes engageert zich om samen met zijn collega's van de commissies ontwikkelingssamenwerking, milieu en visserij een pilootproject op te starten. Niet alleen met zijn groene collega's, maar over de fractiegrenzen heen.

Dalilla is gecharmeerd door het alternatief van Staes maar heeft toch haar bedenkingen. Met zo'n app sluit je een grote groep mensen uit die niet vertrouwd zijn met apps en smartphones.  En ze wijst nog eens op een groot voordeel van haar eigen voorstel: je beloont een hoop bedrijven die wél eerlijk werken maar misschien (nog) niet de middelen hebben om een faitrade label aan te brengen. 

Het pleidooi van Dalilla: 

Het volledig interview:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet