Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Een monument voor Crazy Horse

za 30 apr. - 4:02

Mount Rushmore is omstreden. De rots waarin de koppen van vier Amerikaanse presidenten zijn uitgekapt ligt in de Black Hills, heilig gebied dat eigendom is van de Sioux. Twintig kilometer verderop is er een gelijkaardig monument in aanbouw ter ere van Crazy Horse. Veel en veel groter dan Mount Rushmore. Revanche! Het lijkt erop dat Crazy Horse blank Amerika een koekje van eigen deeg geeft.
Crazy Horse Memorial

Het zijn de koppen van de presidenten Washington, Jefferson, Lincoln en Roosevelt die zijn uitgehouwen uit Mount Rushmore. Het is een ode aan het blanke Amerika, de Nieuwe Wereld veroverd op de oorspronkelijke bewoners, de Native Americans.

In de slag bij de Little Bighorn in 1876 hebben de Lakota de troepen van Generaal Custer een smadelijke nederlaag doen lijden. Hun leider was Crazy Horse. Een monument voor Crazy Horse is dus het ideologische spiegelbeeld van Mount Rushmore.

Het uithakken van Crazy Horse uit de rots begon in 1948. Wanneer het werk af zal zijn? Niemand die het weet. Ondertussen is het een toeristische attractie waar jaarlijks honderduizenden mensen naar komen kijken. Vrijwel uitsluitend blanke toeristen. Sioux zal je er niet zien. Want de meeste Native Americans vinden de reusachtige Crazy Horse net zo verwerpelijk als de vier uitgehouwen presidenten van Mount Rushmore.

Waarom? Steven De Foer heeft dat uitgezocht en zit morgen aan de Interne Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet