Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Een neusspray als medicijn tegen depressie

do 25 feb. - 14:36

Er is hoop voor mensen met een moeilijk behandelbare depressie. De oplossing kan zitten in een neusspray. Sven Estercam, medisch diensthoofd psychiatrie in het Jessaziekenhuis in Hasselt, testte de esketamine-neusspray al in zijn praktijk en vertelt er meer over in ‘Nieuwe Feiten’.
© Anthony Tran (Unsplash)

De neusspray bevat esketamine, een gezuiverde vorm van ketamine en wordt vooral gebuikt bij mensen met moeilijk behandelbare depressie. “Hij werkt zeker, maar je moet selectief zijn bij wie je hem gaat gebruiken” vertelt Sven Estercam. Mensen die voldoende lang behandeld zijn geweest in het verleden, zonder resultaat, komen in aanmerking om de neusspray te gebruiken. “De spray zal niet voor iedereen werken, maar het leverde al mooie resultaten op” vertelt hij.

Verschil antidepressiva

De spray is niet hetzelfde als de klassieke antidepressiva. Allereerst heeft de esketamine in de spray een ander werkingsmechanisme dan antidepressiva. Dat opent deuren voor nieuwe behandelmanieren. Daarnaast werkt antidepressiva pas na 3-4 weken, waarbij je bij de spray al na een aantal uren resultaat kan merken.

Door het gebruik van esketamine, blijft een risico op verslaving wel reëel, maar de dosis is beperkt. “Je kunt niet oneindig hoge dosis voorschrijven” vertelt Estercam.

Je kan de spray niet op voorschrift bij de apotheker halen. De behandeling zal toegediend worden in het ziekenhuis. De eerste uren nadien kunnen mensen verward zijn, waardoor het toeziend oog van belang is. Voor de behandeling gaat een persoon enkele weken, 2 keer per week de spray toegediend krijgen en daarna een onderhoudsbehandeling volgen. Momenteel is de spray in de VS al op de markt en Europa keurde het middel ook al goed. “We verwachten dat we in het tweede kwartaal van dit jaar de spray kunnen gebruiken in ons land.”

Beluister het gesprek met Sven Estercam in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet