Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

"Een op drie kinderen zijn het slachtoffer van geweld door broers of zussen"

do 25 mrt. - 8:52

Elk jaar zijn een op drie kinderen het slachtoffer van mentaal of fysiek geweld door broers of zussen. Sibling-geweld heet dat. Een van de meest voorkomende vormen van huiselijk geweld, en toch wordt er weinig over gepraat. Klinisch psycholoog Stien Platinck schreef een masterscriptie over het onderwerp. “Het is zo belangrijk om erover te praten.”
© Kelly Sikkema (Unsplash)

Een op drie kinderen kampt met geweld door broers of zussen. “Dat is enorm veel” legt Platinck uit. Onder dit soort geweld zit fysiek, psychisch en seksueel geweld. Dat is zeer breed gedefinieerd. De vraag is, waar trek je de grens? Wanneer is het pesten en wanneer kan je spreken van geweld?

“Het is belangrijk om na te gaan hoe het slachtoffer het gedrag aanvoelt. Wanneer het voelt als grensoverschrijdend, is er meer aan de hand. Daarbij kan je kijken naar hoe vaak het voorkomt en wat de intentie is van broer of zus. Broers en zussen zitten vaak veel samen, en dat verhoogt het risico dat een situatie tot geweld overgaat" vertelt Platinck.

Sibling-geweld komt niet alleen bij kinderen voor. “Dat gaat over alle leeftijden. Zelfs bij volwassenen kan die sfeer van opmerkingen geven of kleineren, nog hangen."

“Dat wil niet zeggen dat broers en zussen elkaar niet graag zien” zegt Platinck.

Taboe

Men verwacht dat ouders ingrijpen bij deze situaties, maar ook dat is geen evidentie. “Ik denk dat veel ouders het niet opmerken. Daarnaast zijn het ook allebei jouw kinderen en dan is het soms moeilijk om de ernst in te zien.”

Een derde partij inschakelen blijkt uit het onderzoek ook niet vanzelfsprekend. Van de mensen uit het onderzoek gaat slechts vier op de tien op zoek naar hulp. Niet alleen contact opnemen met een psycholoog is moeilijk, er met vrienden of familie over praten blijkt al een grote stap te zijn. “Het is toch een taboe en er is vaak schaamte" vertelt Platinck.

Sibling-geweld kan effecten hebben op lange termijn en dat valt niet te onderschatten. “Slachtoffer zijn zorgt voor een lager zelfbeeld, depressieve klachten en meer stress.” Platinck hoopt dat het meer en meer bekend wordt bij mensen. “Het is zo belangrijk om erover te praten en onderzoek naar te doen."

Beluister het gesprek met Stien Platinck in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet