Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Eén op vier Vlamingen overwoog al eens zelfmoord

di 26 sep. - 0:39

Een kwart van de Vlamingen geeft aan in zekere mate al eens zelfmoord te hebben overwogen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de de grote levensvragen die leven bij de Vlamingen.
Foto  Louis Blythe op Unsplash

Uit het onderzoek dat WHY5Research uitvoerde bij duizend Vlamingen blijkt dat één op vier zich eenzaam voelt en opnieuw één op vier al eens aan zelfdoding dacht. Iets meer vrouwen dan mannen overwogen al eens zelfdoding (26 ten opzichte van 21 procent), maar ook in leeftijd zijn er opvallende verschillen merkbaar: 

(cijfers in percentages)

Sociale klasse

Daarnaast toont het onderzoek dat de laagste sociale klasse sneller geneigd is zich eenzaam te voelen en al vaker aan zelfdoding dacht: 

(cijfers in percentages)

Hautekiet focust vandaag op dat hoge aantal Vlamingen dat al in zekere mate aan zelfmoord dacht, en op die vele Vlamingen die aangeven dat ze in eenzaamheid leven. Is het een herkenbaar verhaal voor jou? Dan kan je contact met ons opnemen via hautekiet@radio1.be.

Toekomst

De Vlaming stelt ook zich vragen over de toekomst. Ruim zestig procent vraagt zich af of hij/zij een goede oude dag zal hebben, zijn/haar kinderen en kleinkinderen gelukkig zullen zijn en waar onze wereld naartoe gaat. Meer dan de helft vraagt zich af waarom er zoveel kwaad is in de wereld en of we morgen nog in een veilig land zullen leven.

De zorgen om een goede dag of het geluk van kinderen en kleinkinderen zijn vooral aanwezig bij de oudere generatie (56-75-jarigen). Jongeren (18-35-jarigen) stellen zich sneller de vraag of we morgen nog in een veilig land zullen leven. Ook vrouwen stellen zich vaker de vragen: "Wat maakt mijn leven de moeite waard?", "Waar gaat onze wereld naartoe?", "Waarom is er zoveel kwaad in de wereld?" en "Zal ik morgen in een veilig land leven?".

Angst

Cijfers uit De Grote Levensvragen

Cijfers uit De Grote Levensvragen

Die gevoelens van angst komen daarnaast iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Maar er zijn ook positieve cijfers uit het onderzoek: 55 procent van de ondervraagde Vlamingen geeft aan zich goed in zijn vel te voelen en 54 procent kijkt positief naar de toekomst. 

Wie verder meer wil lezen over het onderzoek rond de Grote Levensvragen, kan dat hier:

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan bellen naar de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813, of surfen naar www.zelfmoord1813.be

Verder praten en verder denken over het thema? Doe mee aan de 'hackaton' van Okidoki.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet