Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Bij Debecker

"Een smartphoneverslaving is het ideale recept voor een burn-out"

di 8 jan. - 10:59

"Ik zit vier uur per dag op mijn smartphone en ik schrok daar toch wel wat van." Karolien Debecker deed een bekentenis in haar programma. Maar hoe problematisch is dat overmatig smartphonegebruik problematisch? Neuropsychiater Theo Compernolle reageert.
Smartphoneverslaving het ideale recept voor burn-out

"Het is wel degelijk problematisch om zo vaak op je smartphone te tokkelen", zegt neuropsychiater Theo Compernolle. "Het is het ideale recept voor een burn-out, dus doe vooral zo verder", vervolgt hij ietwat cynisch tegen Karolien.

Afhankelijk van smartphone

In 2017 gebeurde een grootschalig onderzoek naar het smartphonegebruik van mensen. Uit die cijfers blijkt dat zes op de tien Vlamingen zichzelf al regels oplegt om hun smartphonegebruik onder controle te houden. Dat doen ze, omdat de gebruikers merken dat ze hun smartphone alsmaar meer gebruiken en er ook afhankelijker van worden. Steeds meer mensen vinden dat ze te veel tijd besteden aan sociale media, maar het is vaak nog moeilijk om actie te ondernemen.

"Scrollen geeft me rust"

"Na een drukke uitzending ben ik vaak overprikkeld en dan zonder ik me af met mijn smartphone. Een beetje scrollen geeft mij rust", zegt Karolien. "Dat is absolute nonsens", zegt Compernolle. "Je bent overprikkeld en dan is jouw oplossing om nog meer prikkels te gaan opzoeken? Het is een onafgebroken stroom van interessante, maar tegelijk ook irrelevante informatie en het is dramatisch voor onze productiviteit en onze concentratie."

Inefficiëntie ten top

Je brein krijgt elke keer nieuwe impulsen als het iets nieuws opmerkt. Dat gebeurt bij het scrollen door je telefoon, maar ook door het zitten in open kantoorruimtes. Elke prikkel wordt geregistreerd en je brein doet aan multitasken. Maar je brein dat constant heen en weer gaat, dat is dramatisch voor je productiviteit. "Je gaat enorm inefficiënt werken", zegt Compernolle. "Je gaat veel meer vergeten en je hebt steeds meer tijd nodig om hetzelfde werk te doen. Ook je concentratie wordt catastrofaal aangetast. De tijdspanne waarin je je kan concentreren wordt alsmaar kleiner."

Compernolle relativeert wel dat een smartphoneverslaving niet is zoals een verslaving aan alcohol: "Het is niet zo dat er iets kapot gaat in je hersenen door overmatig smartphonegebruik, iets wat bij een alcoholverslaving wel het geval is. Maar je moet wel andere gewoontes kweken, want gezond is zo'n smartphoneverslaving nu ook niet."

Asociale media

"We zouden eigenlijk consequent moeten spreken van de 'anti-sociale media'", pleit Compernolle. "De bedrijven die sociale media hebben opgericht gebruiken alle truken van de foor om mensen verslaafd te maken en ze ook verslaafd te houden, waaronder conditioneringstechnieken. Dus laat ons niet meer spreken over sociale media."

Lees ook nog:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet