Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De wereld van Sofie

Een tweede leven

do 20 feb. - 10:59

Binnen exact één week ligt het boek "De Poort" van de Japanse auteur Soseki Natsume in de boekhandel. Op zich niks bijzonder maar, dat boek is geschreven in 1910. 110 jaar later kan je het hier kopen en dat komt omdat Karakters Uitgeverij op een mooie dag bedacht: we brengen dat nog eens uit. We hebben het daarom vandaag over dingen een tweede leven geven.
De Poort

Jochen De Vos is de oprichter van Karakters Uitgeverij. Die volgende baseline draagt "waar ondergesneeuwde klassiekers een tweede kans krijgen". Hij vertelt waarom hij boeken een tweede leven wil geven.

We lijken nogal snel te neigen naar het nieuwe, zoals bijvoorbeeld het nieuwe boek van deze of gene schrijver. We blijven maar boeken op de stapel gooien zien zo niet meer welke onderaan lagen. Cultuursocioloog Walter Weyns over onze hang naar het nieuwe.

Niet al wat nieuw is, is daarom goed. Soms is wat we hebben goed en verdient het een tweede leven. Maar dan moeten we er wel goed voor zorgen. Om ze tegen de tijd bestand maken. Gebouwen gaan we ze beschermen, renoveren, restaureren. Meesterwerken als het Lam Gods van Van Eyck worden gedurende jaren minutieus gerestaureerd. Maar wist u dat films ook gerestaureerd kunnen worden? Bij Cinematek doen ze dat. Daar hebben ze vorig jaar bijvoorbeeld Daens van Stijn Coninx gerestaureerd. Hoe doe je zoiets? Waarom is dat nodig? Brecht ging op bezoek bij filmrestaurateur Bruno Mestdagh.

Dat niet alles wat nieuw is beter is, dat beseffen ook heel veel muzikanten. En dus, in plaats van continu totaal nieuwe melodieën ritmes enzo te bedenken, gaan ze samplen. DJ en producer LeFtO laat enkele voorbeelden horen.

Net nu we het over boeken heruitgeven, films restaureren, muziek knipsnip copy-pasten hebben blijkt dat Larry Tesler, de bedenker van de copy-paste-functie overleden is.  En wat is copy paste anders dan stukken tekst, of beeld ook, op een andere plaats een nieuw leven geven? Computerwetenschapper Jeroen Baert

Een tweede leven kan natuurlijk ook letterlijk gegeven worden. Carine Enghien was 47 toen ze in 2013 een nieuw hart kreeg. Het was het einde van een heel lange lijdensweg. Ze is nu dus zeven jaar onderweg in haar tweede leven en niet alleen medisch is ze een nieuw mens, maar ook mentaal heeft de transplantatie voor haar vanalles in gang gezet.
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet